Summer Dream Festival ”tog torget tillbaka”

2013-05-02 08:57:31
Två hundra personer slöt upp när boenden i Hammarkullen ”tog torget tillbaka” under rubriken Summer Dream Festival. Arrangörer var det nystartade Vårt Hammarkullen. På scenen stod artister som Njoy, Jeremiah, Castellon, Melodico, Lelle och Slim Prince. Lördagens konferencierer var Fortesa Hoti känd från Andra Avenyn och Edmundo Andrade från Sveriges Radio. Talade gjorde Kristofer Lundberg.

Först ut var två bolivianska dansgrupper, Raymi och CD Libertad, som dansade i hällregn. Publiken lyckades komma under tak utanför torgets butiker.
När Jeremiah och Slim Prince, som uppträder med artister som Kapten Röd, steg upp på scenen sprack molnen upp och solen sken. Samtidigt fylldes torget med ungdomar som gungade i takt till musiken. Slim Prince klev flera gånger ned från scenen och blev ett med publiken under sitt uppträdande.
Lelle, en samhällskritisk rappare från Oslo, pumpade ut politisk hiphop om vad som sker när marknaden får styra.
Men mest folk trängdes vid scenen när tjejgruppen Njoy klev upp. Innan dess talade Kristofer Lundberg om behovet av upprustning av miljonprogram­met och bostadsbristen. Kristofer riktade en känga mot överbe­skattningen av hyresrätten och uppmanade publiken att skriva på namnlistor mot hyrskatten.
Vårt Hammarkullen har vuxit fram som en reaktion mot vad många upplever som en ökad otrygghet.

I en undersökning genomförd av Hyresgästföreningen visade det sig att majoriteten trivs i vårt område, men upplever torget som en otrygg plats.
Otryggheten är resultatet av nedskärningar och ­borttagandet av social service, vilket har gjort det en gång så levande torget till en ödslig plats. Vilket i sin tur har öppnat upp för droger och kriminalitet. Men Hammarkullen, som är en förort känd för sitt motstånd och sin kamp, har som så många gånger förr valt att agera.
Lokala föreningar och arbets­platser enas i att skapa trygghet genom att agera positivt under parollen Vårt Hammarkullen. Man tar helt enkelt tillbaka det offentliga rummet och skapar genom gemenskap trygghet på torget.

Summer Dream Festival blev en kick-off inför sommarens många inplanerade aktiviteter. Barn och ungdomar fick under dagen möjlighet att skriva ned sina sommardrömmar på stora färgglada väggar.
Alfredo Torrez som ansvarade för artisterna och scenen är nöjd efter lördagens festival.
– Det var jättebra, efter att regnet gav sig blev det mycket lyckat. Såväl artister, ungdomar och vi som arbetat med att förverkliga detta är jättenöjda.
Nu fortsätter vi att planera inför sommaren.

Jimmy Lied

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!