Göteborg: Hot om strejk efter kontrollantvåld

2015-06-25 15:28:45

foto: Andrzej Otrębski /CC Wikimedia Commons
Strejkhot efter överfallet mot busschaufför i Göteborg.

På måndag morgon (den 1 juni) samlades ett 50-tal busschaufförer i Frihamnen och ett hundratal i Göteborg i protest mot hur kontrollanter från vaktbolaget G4S  behandlade en kollega på väg hem från arbetet under fredagen den 29 maj. 

Chauffören anklagades för fuskåkning, brottades ned och kränktes trots att han bar sin chaufförsuniform. Ilskan från chaufförer och allmänheten kommer efter att en privatperson filmade och publicerade ingripandet där mannen brottas ned, sätts i handfängsel och sedan utsätts för kränkningar och hot. 

”Vill du behålla ditt jobb?”, skriker en väktare och följs av en kontrollant som säger ”Jag sa åt dig att vara försiktig med ditt jobb?” och ”Jävla idiot”.

Flera chaufförer meddelar att de nu vägrar att släppa ombord kontrollanter på bussarna och bland Kommunals medlemmar kommer krav på strejk.

Busschaufförernas upprördhet riktas mot såväl deras egen arbetsgivare Transdev som mot Västtrafik och G4S.

– På måndageftermiddagen var fortfarande flera chaufförer på plats i Frihamnen, berättar Lasse Selander, Kommunals ombudsman för kollektivtrafiken.

Kommunal kräver ett möte med Västtrafik och de underleverantörer vars bussbolag trafikerar deras sträckor. Busschauffören har polisanmält kontrollanterna för misshandel, vilka i sin tur har gjort en anmälan om våld mot tjänsteman och bedrägligt beteende.

Busschaufförerna och deras fackliga organisation kräver tydliga riktlinjer och kort att visa upp som färdbevis då uniform inte verkar räcka.

Sex representanter för afrosvenska organisationer skrev på SVT Opinion den 1 juni: ”Vi är tyvärr övertygade om att händelsen i Göteborg fick så pass långtgående och allvarliga konsekvenser på grund av att busschauffören är afrosvensk.” 

Efter den massiva kritiken och upprorsstämningen ber nu både Västtrafik och vaktbolaget G4S den våldsutsatta  busschauffören om ursäkt och kontrollanterna får inte längre arbeta för Västtrafik. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!