Göteborg: Rädda Vården fick rätt

2007-12-12 15:22:27
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Göteborg, som var en drivande kraft i kampen mot nedläggningen av vårdcentraler, framförallt i Hammarkullen, har nu fått rätt i sin kritik mot ledande vårdpolitiker som lade ned fem vårdcentraler i Göteborg.

”En avsomnad protestgrupp, Hammarkullen reser motstånd, fick nytt liv, med hjälp av aktivister från Rättvisepartiet Socialisterna. De organiserade demonstrationer och ockupationer”, skrev Dagens Samhälle den 12 maj 2005, ett år efter nedläggningen av vårdcentralerna.
I samma tidning brer sedan vårdslaktaren, dåvarande ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, Håkan Linnarsson (s) ut sig och försvarar nedläggningarna. Efter att ha attackerat RS deltagande i kampen för vårdcentraler säger han, ”Men extremvänsterns skräckscenarier har inte besannats”. Ord som han idag får äta upp: ”Nedläggningarna innebar stora problem för primärvården, tillgängligheten per telefon var urusel, läkarvakanserna ökade och kritiken från patienter var massiv” (Göteborgs-Posten den 2 december).
”Nu öppnas bland annat en ny vårdcentral i Tynnered, där två vårdcentraler lades ner. I Majorna, där Mariaplans vårdcentral lades ner 2004, planeras en ny vårdcentral till 2008. I nordöstra Göteborg, där Hammarkullens vårdcentral lades ner, ska nu Angereds nya närsjukhus uppföras för de fyra östligaste stadsdelarna. Där öppnades även en jourcentral redan i måndags” (Göteborgs-Posten den 2 december).

Räcker inte

På samma sida intervjuas RS-medlemmen Kristofer Lundberg, initiativtagare till nätverket Rädda Vården som spreds över Göteborg med samordning av ockupationer och en gemensam demonstration i centrala Göteborg som samlade 2 000 förortsbor.
Politikerna har tvingats backa, deras politik med vårdnedskärningar har havererat och nu tvingas de öppna nya vårdcentraler.
Detta räcker emellertid inte. Såväl de befintliga som de som nu åter öppnas måste få tillräckligt med personal och resurser.

Kim Holmstedt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!