Göteborg: RS höll gymnasielektion om socialism

2007-05-09 12:44:28
– Medan ni sitter här idag dör 40 000 människor av svält och fattigdom, medan man bränner mat för att inte dumpa priserna. Samtidigt spenderas miljarder på krig och vapenrustning.

– Frågan om hur vi bekämpar krig, fattigdom och miljöförstöring är en fråga om socialism.
Så inledde Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna lektionen ”Vad är socialism?” på Ingrid Segerstedts gymnasium. Kristofer talade om behovet av en planerad ekonomi där människor, miljö och djurs behov går före profitjakt och fortsatte om Marx och Engels Kommunistiska manifest:
– Manifestet ska först och främst ses som en uppmaning till handling. Filosoferna har i alla år tolkat världen men det handlar om att förändra den, som Marx skrev.
Det blev en livlig debatt även mellan eleverna vilket visar hur viktigt det är att alla släpps fram i diskussionen i skolorna.
– Vem vill ta skitjobben om alla tjänar lika? frågade en elev.
– Vad är ett skitjobb, hur värderas arbete? Genom att höja lönen för lågavlönade skulle väl statusen på det arbetet öka? svarade Kristofer.
Lektionen visade att det fanns ett ärligt intresse och nyfikenhet för socialistiska idéer.

Sten Axelsson Fisk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!