Göteborg: RS-medlem brutalt nedslagen av nazister

2007-10-21 16:45:13

foto: Kristofer Lundberg


Igår (lördag 20 oktober) blev Patrik Hooghwinkel, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv antirasist, brutalt attackerad av nazister som slog honom blodig till backen med järnrör. Detta är en av en rad brutala attacker från nazister som trappat upp sitt ideologiska och organiserade våld. Hot, våld och politiska mord är en del av deras ideologi.
Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg lanserade Elevkampanjens antirasistiska handbok Sänk Rasismen och hade kampanj mot nazistvåldet när attacken skedde.
Tre personer kom springande och överföll Patrik bakifrån, som föll i backen när järnröret träffade honom i huvudet. Väl på marken fortsätter sparkar och slag. När fler uppmärksammade händelsen flydde nazisterna från platsen.
Patrik fick åka ambulans till Sahlgrenska sjukhuset där han fick sys med sex stygn i bakhuvudet, där han har en stor bula. Men konsekvenserna kunde ha varit mycket värre och kan inte ses som något annat än ett mordförsök.
Det var en brutal attack som riktade sig mot Patrik och mot alla antirasister. Nazister har tidigare hotat aktivister från Rättvisepartiet Socialisterna att det är farligt att bedriva aktiviteter i Nordstan, där attacken ägde rum.

Inte första attacken

Även förra helgen attackerades två personer i Brunnsparken med batonger av nazister. Veckan innan kunde man läsa hur nazister står åtalade för att ha misshandlat en rullstolsburen man till döds. Detta är bara några exempel på den senaste tidens nazistvåld. Nazister har mördat 11 personer på 15 år.
Senaste tidens händelser visar att nazisternas våld är ett hot mot alla.
Att nazisterna attackerar folk mitt på ljusa dagen och utför dessa brutala attacker är en allvarlig varning som måste besvaras politiskt.
 
Nazisternas ökade självförtroende hämtas från sverigedemokraternas valframgångar och den sittande högerregeringens attacker på flyktingar.
Rasister och nazister utnyttjar nedmonteringen av välfärden genom att skuldbelägga flyktingar och invandrare.
Det finns klara paralleller med dagens ökade våld och situationen på 1990-talet. Det ökade nazistvåldet på 1990-talet kunde slås tillbaka av klasskamp och massmobiliseringar från arbetare och ungdomar. Nu måste vi på allvar bemöta nazistvåldet med liknande massprotester, mobiliseringar på skolor, arbetsplatser, i fackföreningar och bostadsområden för att pressa tillbaka nazisterna och stoppa dess våld.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!