Göteborg: Slavarbete för 4 kronor i timmen

2006-11-15 13:45:02
Ett modent slaveri. Kinesiska arbetare i Göteborgs hamn arbetar tio timmar om dagen, sex dagar i veckan till en ”lön” på fyra kronor i timmen – 40 kronor om dagen.

Förra året köpte hamnbolaget Göteborgs Hamn tre stora kranar från kinesiska varvet Shanghai Zhenhua Port Machinery, ZPMC.
Enligt köpeavtalet skulle varvet ansvara för kranarnas slutmontering efter leverans till Göteborg.
De nya kranarna, ”super post panamaxkranar”, kunde inte bara lasta fler containers utan var också billiga. Göteborgs Hamn betalade ett pris på 245 miljoner kronor – det vill säga; man fick till tre kranar till priset av två.
Det var andra som fick betala ett dyrt pris för de nya kranarna.
Den 3 oktober omkom en av av de 14 kinesiska arbetarna när han klämdes ihjäl mellan kranarna. Det var efter arbetsdagens slut som arbetsledaren märkte att en av de kinesiska arbetarna saknades. Först klockan nio på kvällen hittade arbetskamraterna den 20-åriga mannens livlösa kropp 50 meter över marken.

Efter dödsolyckan

Både Arbetsmiljöverket och polisen gjorde var sin utredning. I tidningarna i Göteborg nämndes olyckan bara i en liten notis. Men sen uppmärksammades bakgrunden om de kinesiska arbetarnas arbetssituation. De kinesiska arbetarna jobbade för fyra kronor i timmen, tio timmar om dagen och sex dagar i veckan, alltså 240 timmar i månaden. Det är 40 timmar mer än vad som är tillåtet i Sverige enligt arbetstidslagen.
Men trots att vi skriver år 2006 finns inget förbud mot slavarbete i Sverige. Enligt Göteborgs Hamn gjorde man inget fel, eftersom man hade köpt en färdig produkt och slutmontering ingick i priset.
Göteborgs Hamn försöker bortförklara lönerna med att det behövdes specialister för att sätta upp kranarna och att det saknades kompetens i Sverige.
Tidigare slutmonteringar av nyinköpta kranar har dock utförts av mekaniker med normala löner. Det handlade om att försöka utnyttja billig arbetskraft och komma runt avtalet.
Den 20 oktober förra året informerade Göteborgs Hamns personaldirektör både Transport och Hamnarbetarförbundet om att ZPMC skulle montera de stora kranarna i hamnen och att lönerna skulle ligga på 5 dollar (lite mindre än 40 kronor) om dagen. Transport agerade inte alls utan menade att det var Metalls sak att kräva avtal.
Transports arbetare protesterade och menade att facket svikit de kinesiska arbetarna. Detta förändrade situationen och Transport menar nu att de ska agera för avtalsenlig lön i hamnen.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!