Göteborg: Stoppa nazisterna 30 september

2017-08-19 20:45:42

foto: Offensiv
Nazisterna får aldrig stå oemotsagda. Bild från när polisen skyddade nazisterna i Kärrtorp december 2013.

Den 30 september planerar nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) att marschera i Göteborg. Detta är en kraftsamling från nazisterna i syfte att få ett starkare fäste i Västsverige. 

Motdemonstrationer planeras och det kommer att vara viktigt att sätta stopp för nazisterna för att isolera dem och stoppa dem från att växa. Tre medlemmar från NMR blev nyligen dömda i Göteborg för bomdåden som utförts mot flyktingförläggningar och Syndikalistiskt Forum, där den ena, Viktor Melin – en av NMR:s lokala ledare – blev dömd till 8,5 års fängelse. Ett av bombdådens offer fick livshotande skador.
Under tisdagen förra veckan attackerade nazister från Nordisk Ungdom flyktingars sittstrejk på Mynttorget i Stockholm. Två personer fördes till sjukhus med brännskador efter nazisternas attack.
Med det hårda politiska klimatet från etablissemanget mot flyktingar har såväl nazistvåldet som nazisternas självförtroende ökat.
Nazisterna har lyckats komma ut mer och öka sin offentliga närvaro generellt i Sverige på senare tid. Detta hänger ihop med chockdoktrinen mot flyktingar där de etablerade partierna har gjort kraftiga högersvängar med stängda gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och en mer öppet rasistisk retorik mot människor som tvingas på flykt. I höstas marscherade 600 nazister i Stockholm, vilket är fler än vad de varit på många år. I Falun på första maj var de ännu fler.

Nazistvåldet har på senare tid ökat och blivit värre. NMR:s gren i Finland låg bakom mordet i september förra året på Jimi Karttunen, och på ett möte i januari i Sverige sade ledaren för den finska grenen: ”Även om de slänger oss alla i fängelse i tio år kommer vi inte att ge upp, utan hitta ett sätt att fortsätta kampen.” Vad annat än mord ger tio års fängelsestraff?
Att NMR dessutom samlade in pengar för att stödja den åtalade nazisten Jesse Torniainen visar att de inte bara stödjer mord och våld, utan att det ingår i deras nazistiska ideologi.

Den 30 september kommer med största sannolikhet bli en av de större mobiliseringarna i Göteborg för att stoppa nazisterna. Detta är väldigt viktigt och måste kombineras med en fortsatt organisering mot rasism och nazism. En nyckel är att få med fackföreningar, hyresgästföreningar och lokala nätverk i kampen.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att mobilisera till en demonstration mot nazisterna och har redan påbörjat det arbetet.
Ett av de största skälen till att rasister och nazister har fått ett fotfäste är högerpolitiken och dess nedskärningar, privatiseringar, bostadsbrist och ökade klassklyftor.
Det blir därför avgörande för att permanent kunna bli av med rasismen från samhället att det kapitalistiska systemet byts ut och ett socialistiskt samhälle tar dess plats. Kampen mot rasism måste också kopplas samman med kampen mot regeringens attacker på flyktingar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!