Göteborg: Stora nedskärningar på Sahlgrenska

2008-12-03 16:45:51
I förra numret av Offensiv rapporterades det om ett nedskärningspaket på 280 miljoner kronor som skulle skära bort 500-600 jobb på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), samt ta bort ett fyrtiotal vårdplatser. Den 27 november beslöt ledningen för Sahlgrenska att säga ja till förslaget.

Beslutet fattades av en majoritet bestående av socialdemokraterna och folkpartiet.
Tjänsteutlåtandet ska genomföras i sin helhet med tillägget att en uppföljning ska rapporteras till styrelsen i maj 2009, samt att man varje månad ska kontrollera hur bemanningen påverkas.

– Förslaget är inget annat än en matematisk övning. Man har räknat ut att summan motsvarar 500-600 tjänster och säger att dessa ska utgöras av vikarier, utan att på något sätt ta hänsyn till att vikarierna utför ett viktigt arbete, säger Christina Berntsson, ordförande för läkarföreningen, till Offensiv.
Det här kommer inte bara att få konsekvenser på vårdkvaliteten, utan kan i förlängningen drabba till exempel den forskning som utförs på Sahlgrenska.
Läkarföreningen, som hör till SA­CO, har gjort gemensam sak med Vårdförbundet, som bland annat organiserar sjuksköterskor och barn- morskor, och SKTF, som organiserar läkarsekreterare.
Tillsammans har man reserverat sig mot beslutet på alla nivåer av förhandlingarna.
Fackföreningarna har nu utnyttjat de vägar som ryms inom ramen för byråkratin. Härifrån krävs det vidare aktion.
Vårdförbundet säger sig vara öppet för att organisera någon form av manifestation, men i dagsläget finns inte något sådant inplanerat.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att stödja och aktivt delta i alla de initiativ som syftar till en enad front mot de nedskärningspolitiker som ger miljarder till bankerna samtidigt som de praktiskt taget stjäl maten ur munnen från dem som har familjer att försörja och lån att betala.

– Vi behöver mer pengar från sjukvårdspolitikerna. Behovet av vård finns där, och kommer alltid att göra det, oavsett hur stor budgeten är, sä­ger Marianne Lindfors från Vårdförbundet.
Det skulle kunna vara en av parollerna i den fortsatta kampen.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!