Göteborg: Växande kö till Sahlgrenska

2007-05-30 12:09:08
Tusentals patienter som väntar på att få träffa läkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg får vänta i månader då sjukhuset inte klarar av att leva upp till vårdgarantin.

Idag väntar över 6 500 personer och har väntat i över tre månader på att få komma till Sahlgrenska och kön bara växer.
Sedan januari månad har det varit en massiv ökning med 23 procent som inte fått träffa läkare inom tre månader. Sahlgrenska pekar på att det är antalet ökade remisser som lett till de väldiga köerna.
Sjukhuset som har svårt att hinna med alla operationer inom till exempel ortopedi, allmänkirurgi, gynekologi o s v har tvingats försöka få till avtal med andra vårdgivare för att korta köerna.
Ansvaret för att människor inte får vård ligger självklart hos de politiker som beslutar om nedskärningar inom vården.
Men istället för mer pengar till vården tillsätter Hälso- och sjukvårdsutskottet en utredning för att få reda på ”vad som ligger bakom de växande köerna”.
”Vi vill ta reda på om det är sanning eller myt att remisser ökar”, säger Jonas Andersson, folkpartiet.

Rusta upp sjukvården

Rättvisepartiet Socialisterna pekar på att det är mer pengar till vården som krävs för att korta köerna.
Att behovet är betydligt större än den kapacitet Sahlgrenska har är ett resultat av nedskärningar och kan endast förbättras av fler anställda och en upprustning av vården.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!