Göteborgsföräldrar rasar mot politikerförslag för skolan

2011-03-24 11:26:07
Föräldrar i stadsdelen Major­na-Linné rasar mot förslag på omorganisering av skolorna. En pappersprodukt helt utan barnperspektiv, kallar Ann Nolin förslaget som hon och föräldraföreningarna helt förkastar.

– Hela det här förslaget är fullt med luft och konstigheter, säger Ann Nolin, förälder och aktiv i Barnverket.
Vad som menas med att ”hö­ja kvaliten” är minst sagt svårförståeligt när förslaget utgår från den genomförda ”Översynen över lokaler i Majorna och Linné” 2010.
– De har utgått från lokaler, hyror och kommunbudget, förklarar Ann, som efterlyser ett barnperspektiv.
– Vad är bra för barnen? Jo, mindre grupper, fler pedagoger, närhet till skolan och tryggheten i att följa med sin klassgrupp så långt som möjligt.

Förslaget berör åtta skolor, där Kungsladugårdsskolan och Annedalsskolan är de enda som kommer att behållas som de är, övriga sex skolor kommer antingen att förlora övre eller undre klasser.
– De ”bra” skolorna kommer de att köra i botten och de ”dåli-ga” ska bort, säger Ann och förklarar att med en sådan här om- organisering kommer många föräldrar att flytta sina barn till friskolor och den kommunala skolan utarmas ännu mer.
– Det blir en ond spiral neråt. Istället behövs det satsas på den kommunala skolan!
Förra våren genomfördes det stora nedskärningar på skola och fritid i Göteborg, och i höstas gick pedagoger som stundtals har 50 barn på en personal ut med att man inte kan garantera barnens säkerhet.
– Vi har sagt att det finns pengar, men politikerna väljer att inte lägga det på skola, vård och omsorg.
Socialdemokraternas satsning med 200 miljoner kronor på förskolan under den kommande mandatperioden är mindre än förra periodens nedskärningar. För att få bukt med den stora platsbristen på förskolorna finns dessutom förslag om att utöka barngrupperna.
– Facket har lyst med sin frånvaro, men i förra veckan sat­te Lärarförbundet ner foten och sa att gör ni de här förtätningar­na så stänger vi avdelningarna med hänvisning till arbetsmiljölagen, berättar Ann, som betonar behovet av fackföreningar- na, föräldrar, politiska partier och alla som vill kämpa.

– Tillsammans blir vi starka och då måste de lyssna!
Vi kan vänta oss en hård strid från Majorna-Linnés föräldrar mot skolnedskärningar – och situationen ser likadan ut i hela Göteborg.
Rättvisepartiet Socialisterna har från början varit aktiva i kampen mot nedskärningarna och ger allt stöd till föräldrarnas, elevernas och personalens kamp för skolorna i Göteborg och landet runt!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!