Gränskontroller istället för asyl

2016-11-09 14:24:21

foto: Natalia Medina


Den SD-inspirerade S-MP-regeringen har valt att förlänga de uteslutande och rasistiska gränskontrollerna med åtminstone tre månader fram till den 4 februari.

Skälet enligt infrastrukturminister Anna Johansson är att de fortfarande behövs, eftersom ”vi har gjort en bedömning av risken att vi får ett stort inflöde igen om vi släpper de här kontrollerna”, som hon uttryckte det till TT den 2 november.

Det innebär att det även i fortsättningen kommer att genomföras id-kontroller på buss, tåg och färjor till Sverige från Danmark. Detta är nödvändigt, menade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens med de övriga nordiska och baltiska stats- och premiärministrarna vid Nordiska rådets session i Köpenhamn den 2 november:

– Vi måste ta hänsyn till ordning och säkerhet i vårt land. Vi ser fortfarande en osäkerhet. Detta [gränskontrollerna] är viktigt för hela vårt land.

Uttalandena från dessa två S-politiker, tillsammans med en rad olika uttalanden och utspel från alla etablissemangets politiker, media och övriga representanter, skulle lika gärna kunna ha sagts av vilken SD-politiker som helst. Regeringen och Allianspartierna springer över varandra i försöken att normalisera SD och dess rasism.

Även Allianspolitiker, som är än mer villiga till att permanenta gränskontrollerna, anser att kontrollerna är nödvändiga. Ordförande i justitieutskottet Beatrice Ask (M) sa till SVT den 2 november att:

– Flyktingkrisen är inte över och osäkerheterna är många. Då ser jag ingen annan lösning än att verkningsfulla åtgärder finns på plats.

Den kritik som har kom­mit från S-MP-­politiker i Skåne handlar inte om att skyddsbehövande flyktingar stängs ute, utan om att ”näringslivet” skadas: De är ”skadliga för den skånska arbetsmarknaden” (Henrik Fritzon, S, regionstyrelsens ordförande, till SVT) och ”det här har hämmat regionens utveckling” (Anders Åkesson, MP, regionråd, till SVT).

Många av de 16 000 pendlare som dagligen reser över Öresund via tåg och färja har lidit av stora förseningar och problem på grund av gränskontrollerna – såpass att 8 av 10 överväger att byta jobb eller flytta över sundet, enligt en rapport från Öresundsinstitutet.

Gränskontrollerna som sattes upp för ett år sedan och den nya ”tillfälliga” flyktinglagen (som allt mer verkar vara på ett snabbspår mot att permanentas) som infördes i somras har stärkt SD, rasismen och de våldsamma nazisterna samt försvårat för och förhindrat flyktingar från ett liv i värdighet och trygghet. På grund av S-MP-regeringens rasistiska högersväng får dessa hatiska krafter ett ökat självförtroende för sina åsikter.

Regeringen har istället för att visa  solidaritet och medmänsklighet valt att stänga ute de som har tvingats på flykt från krig, förtryck och terror samt att utföra en polisiär klappjakt mot flyktingar i syfte att utvisa dem. Men det är tyvärr inget nytt. Sverige har under lång tid haft en inhuman flyktingpolitik där man har utvisat politiska, religiösa och övriga skyddsbehövande flyktingar till krigshärdar och länder med extremt förtryck mot minoriteter och dissidenter, bland andra Irak, Afghanistan, Syrien, Kongo, Etiopien med flera.

Den senaste högersvängen i flyktingfrågan har gått väldigt snabbt och varit hård. Asylrätten är idag i praktiken avskaffad. Sverige har tillsammans med EU slutit avtal med rena diktaturer, som Libyen och Etiopien, i syfte att förhindra flyktingar från att ta sig in till Europa från dessa länder. Dessutom har Sverige under många tiotals år varit en stor vapenexportör till krigsförande länder och diktaturer som USA, Thailand och Saudiarabien.

Den senaste tidens allt mer inhumana flyktingpolitik resulterar i att skuldbeläggningen av flyktingar når rekordnivåer. Det passar SD och övriga högerpartier utmärkt: Istället för att ilskan riktas mot de enorma klassklyftorna som sliter isär landet, med nya groteska vinstrekord för banker och storföretag, lönedumpning för arbetare, akut bostadsbrist och en allt mer orättvis fördelning från fattiga till rika, skyller man istället alla problem och kostnader på flyktingar och invandrare. 

Sverige och hela västvärlden har aldrig varit så rikt som idag, men samtidigt har klyftorna heller aldrig varit så stora. Ingen kan idag hävda att det inte finns resurser till välfärd, bostad och jobb åt alla när enbart de fyra svenska storbankerna gör en daglig vinst på över 300 miljoner kronor.

Istället för att se de systematiska förtryck och den utsugning av människor som upprätthålls av klassamhället sprids lögner och förtal om flyktingar som kriminella, våldtäktsmän och parasitära.

Vad som verkligen är parasitärt är det kapitalistiska system som gör stora profiter på den superexploatering av djur, natur och människor som pågår runt om i hela världen.

Det är positivt att flera fack mobiliserar inför den 12 november då den nazistiska våldssekten NMR ska marschera i centrala Stockholm, samt att afghanska och irakiska flyktingorganisationer har och kommer att organisera demonstrationer för rätten till asyl – mot utvisningar.

Den kampen måste fortsätta, och fackföreningar och arbetarrörelsen i stort borde ansluta sig till asylkampen eftersom det är via gemensam kamp och solidaritet mot högerpolitiken som vi kan få till stånd varaktiga förändringar.

Rättvisepartiet Socialisterna är en självklar del i den antirasistiska kampen, i kampen för rätten till asyl och mot den internationella högerpolitik som är grunden till världens orättvisor och förtryck.

 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal med Turkiet, Afghanistan och andra diktaturer.
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller som stoppar flyktingar från att söka skydd och asyl. 
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.
  • Låt flyktingarna stanna. Flyktingamnesti – nu.
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!