Gränspolisen upphör med kontroller i tunnelbanan – en delseger för protesterna

2013-03-08 22:00:35
Idag meddelade gränspolisen att de upphör med de ’inre gränskontrollerna’ i tunnelbanan. Det "tar för mycket kraft", uppgav Peter Nilson, chef för gränspolisavdelningen, till SR:s Ekot. Detta är en seger för protesterna och den massiva opinionen.

Men det innebär inte att Reva stoppas eller att jakten på flyktingar upphör. Det handlar bara om gränspolisen och specifikt tunnelbanan. Polisen har kvar samma uppdrag av regeringen som tidigare. Beatrice Ask (M) har försvarat de rasistiska kontrollerna. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har duckat och sagt att det är ”inte mitt ansvar att säga vad som är rätt eller fel”. Miljöpartiet, som försökte två sina händer genom att kritisera Reva, har fortfarande sitt bläck på den migrationspolitiska uppgörelsen med regeringen som tar fasta på att öka ”effektiviteten” i det ”tvångsvisa återvändandet”.

Under P1-morgon förra fredagen, den 1 mars, talade Mattias Bernhardsson, Asylrörelsen Stockholm och Helle Klein, präst i Svenska kyrkan och Aftonbladets tidigare politiska chefredaktör, om behovet av ett nytt påskupprop – en rörelse för amnesti för alla gömda flyktingar. Flyktingamnestikampen 2005 ledde inte till amnesti men tvingade däremot fram 17 000 nya uppehållstillstånd till främst barnfamiljer. Den kraftiga opinionen mot polisens rasistiska Reva-kontroller visar att det är möjligt.

– Det behövs en ny flyktingamnestirörelse – som inte bara kräver amnesti utan också lika rättigheter till sjukvård och svenska kollektivatal. Vi kan inte gå med på att regeringen skapar en ny underklass som jobbar under bedrövliga villkor, säger Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen Stockholm.

Asylrörelsen Stockholm deltar i Kungsträdgården imorgon kl 15.00 på demonstrationen mot Reva och utvisningar som arrangeras av Rädda Barnens och Röda Korsets ungdomsförbund. Andisheh Alishahi kommer att tala för Asylrörelsen Stockholm och Iranska flyktingars riksförbund. Asylrörelsen Stockholm samlar till ny demonstration den 20 april och tar dessutom  initiativ till en riksomfattande protestdag den 6 juni.


FAKTA Asylrörelsen Stockholm:

  • Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av ’Varken hora eller kuvad’, Riksförbundet Barnen Först, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Iranska flyktingars riksorganisation, Etiopiska flyktingföreningen, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister.
  • Sedan starten i maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 15 politiska flyktingar från Iran samt ett totalstopp för utvisningar till Syrien.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!