Gräsrots- alternativ gick framåt i USA-valen

2014-11-19 14:31:27
Den 4 november hölls det så kallade mellanårsvalet i USA. För första gången sedan 2007 har nu Republikanerna majoritet i senaten. Valet blev det dyraste mellanårsvalet i USA:s historia, nästan 30 miljarder svenska kronor spenderades av staten, storföretag och rika privatpersoner.

Republikanerna fick kontroll över senaten och stärkte sin makt i representanthuset.
Men i praktiken har inte stödet för Republikanerna ökat utan det handlar snarare om ett minskat stöd för Demokraterna.

På delstats- och lokal nivå ställde vänsteralternativ upp i valen, med goda resultat. I delstaten Washington ställde Jess Spear från Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) upp mot demokraternas företagspolitiker  Frank Chopp och fick 17 procent av rösterna.
I delstaten New York fick Howie Hawkins som ställde upp på Green Partys lista med bland annat krav på en minimilön på 15 dollar (110 kronor) i timmen 175 000 röster, 5 procent av rösterna. Det är det högsta antalet röster en vänsterkandidat har fått i New York sedan år 1920. I Milwaukee fick socialisten Angela Walker 21 procent av rösterna, 61 000 röster, när hon kandiderade till sheriff. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!