Gräsrötter räddar Karnevalen

2017-05-24 22:46:30
Flera dansgrupper meddelade inför årets karneval att de inte kan delta av ekonomiska skäl med anledning av risk för böter för överskrida ljudnivåer.

Deltagande i Hammarkullens 43-åriga karneval blev därmed hotad av miljöförvaltningen för en rad olika föreningar som inte skulle kunna betala de dyra avgifterna om det inte var för den tidigare Hammarkullebon Nabila Abdul Fattah som startade en insamling som på egen hand samlade in 25 000 kronor på mindre än ett dygn.

Hammarkullekarnevalen är en viktig helg för boende i Hammarkullen och avhoppen riktade genast ilska mot de hårda kraven från Miljöverket. De böter grupperna själva riskerade att få var tillräckligt för avhopp då de redan har knappa resurser att röra sig med. 

Miljöförvaltningen har de senaste tre åren klagat på Hammarkullekarnevalens höga ljudnivåer. Miljöförvaltningens vite fördubblats varje år gränsen för ljudnivån överskridits. 

I och med alla överskridningar så menar Hammarkullekarnevalens arrangörer att de inte längre har råd att gå in och täcka böterna för ljudnivån till alla uppträdande föreningar. Detta innebar att vissa föreningar inte skulle ha råd att delta.

Ett exempel är Candombe Lubolo – en uruguayansk förening som meddelar att de knappt har råd att sy sina egna kläder.

Men Nabila Abdul Fattahs insamling som på mindre än ett dygn samlade in 25 000 kronor till avgifterna möjliggör att alla kan vara med på karnevalen. 

Nabilas mål med insamlingen var att samla in pengar för att täcka alla eventuella kostnader angående karnevalens ljudnivå. Pengar som blir över ska investeras i rätt utrustning för att kunna hålla ljudnivåerna i framtiden. 

Nabila Abdul Fattah berättar för Offensiv att hon fick förvånansvärt bra respons av folk runt om i hela Sverige. Först trodde hon att bara folk runt omkring Hammarkulleområdet skulle hjälpa till med insamlingen. Men det visade sig att folk från hela Sverige var med och hjälpte till med insamlingen som nådde
25 000kr på mindre ett dygn. Detta var långt över hennes förväntan.

– människor från hela landet har gett mellan 18 och 5 000 kronor, berättar Nabila för Offensiv.

Anledningen till att Nabila startade insamlingen var hennes rötter i Hammarkullen och att hon vet hur mycket karnevalen betyder för området. Hammarkullekarnevalen är en tradition med stolthet som hon älskar.

Initiativet visar vilken kraft som finns underifrån och inom kulturen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!