Gratis simskola införs i Göteborg?

2015-05-25 20:10:13

foto: Elias Theodorsson
Rättvisepartiet Socialisternas långa och framgångsrika kamp för baden och rätt till gratis simundervisning kan nu leda till att politikerna inför gratis simskola i Göteborg.

”Rätt att simma – Simkunnighet ska inte vara en klassfråga”, stod det på banderollen i Hammarbadet när Caroline Holmgren och Kristofer Lundberg, båda medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, inledde sitt projekt med gratis simundervisning i oktober 2013.

Projektet fick stor uppmärksamhet i media och trycket på simskolan var stort. Parallellt drevs frågan politiskt om behovet av en gratis kommunal simskola och för att stoppa stängningen av två lokala simhallar i Rannebergen och Hammarkullen i nordöstra Göteborg. Gratis simskola var också ett krav som lyftes i Rättvisepartiet Socialisternas (RS) valkampanj i Göteborg och på flera demonstrationer.

”Att kunna simma ska inte vara en klassfråga”, är nu målet för den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg som föreslår gratis simskola och entré på bad för barn och unga under 16 år.
– Detta visar vilket otroligt genomslag vårt arbete har haft. Vi har praktiskt och politiskt lyft frågan om simkunnigheten och kopplat detta till folkhälsan, friskvård, trygghet och klass. Alla dessa aspekter vägs nu in från de styrande i sitt förslag, säger Kristofer Lundberg, RS.
Förslaget presenterades av S, MP, V och FI i tisdags som en del av 2016 års budget, som kommer beslutas om på kommunfullmäktigemötet den 15 juni, och välkomnas av RS.
Förslaget läggs i den rödgrönrosa budgeten för 2016 och kan således bli verklighet redan inom ett år.
– Det är ingen tillfällighet att de styrande valt ut Angered som en av de två simhallarna i Göteborg med gratis bad och simskola för alla under 16 år, tillsammans med Lundby, säger Kristofer Lundberg och slår fast:
– Det handlar dels om den låga simkunnigheten, men också om vår närvaro och den kamp vi bedrivit.
Förslaget innebär en satsning på 7,5 miljoner kronor på att avgiftsbefria simskolan och ytterligare 3 miljoner på att alla under 16 år ska ha fri entré till Göteborgs alla bad.
På samma möte i juni beslutas också slutligen om Hammarbadets och Rannebergsbadets framtid. Idrotts- och föreningsnämnden backade efter RS, de anställdas och besökarnas protester och kräver mer pengar av kommunstyrelsen för att bevara och renovera de två baden.

Ett första steg blir att idrotts- och föreningsnämnden ska utreda hur baden i nordöstra Göteborg och på Hisingen ska kunna erbjuda avgiftsfri simskola.
– Det är viktigt att personalen på simhallarna får vara delaktiga i hur detta ska organiseras. Vi är de verkliga experterna och det är vi som finns i den dagliga verksamheten, säger Johannes Lundberg, arbetsplats- och skyddsombud för Kommunal på Angered arena.
Personalen på Angereds tre simhallar har under fjolåret varit inblandad i fackliga protester för trygga, fasta jobb och bättre arbetsmiljö med anledning av det utbredda problemet med osäkra anställningar. En ökad satsning på simkunnighet måste också följas av en förändring i personalpolitiken.

– För oss handlar det också om vilken arbetsmiljö vi får. Med gratis inträde kommer trycket att öka. På Angered arena har vi redan problem med att två tredjedelar av personalen på badet är vikarier, påpekar Johannes Lundberg och fortsätter:
– Att bara slå upp dörrarna för icke simkunniga och tro att de per automatik lär sig simma utan att arbetsbördan skulle öka för personal vore naivt. En ordentlig konsekvensanalys måste till och behovet av mer personal undersökas. Vi välkomnar förslaget, men vi måste få vara med på hur det ska utformas och verkställas.

– Vi hoppas att detta är en utveckling av det inriktningsbeslut som idrotts- och föreningsnämnden tog om att bevara Hammarbadet och Rannebergsbadet, att de styrande centralt inte börjar få kalla fötter och gör detta utspel för att dölja en eventuell nedläggning av någon av simhallarna bakom orden ”Vi satsar visst på simkunnigheten”, säger badvärden Joel Eriksson och tillägger:
– Helt klart hänger frågorna ihop. Att möta ett ökat antal besökare som kommer med gratis entré medför att behovet ökar ytterligare att hålla öppet alla tre simhallar. Annars blir beslut motsägelsefullt om de på allvar vill öka simkunnigheten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!