Grekisk generalstrejk för pensionerna

2016-02-10 11:16:36
Generalstrejken den 4 februari blev en framgång. Strejken lamslog kollektivtrafiken och en stor del av den offentliga sektorn. Även andra grupper i samhället – pensionärer, bönder, taxichaufförer, advokater och läkare – slöt upp i de många och stora demonstrationer som genomfördes på  strejkdagen.

Strejken var ett massivt uttryck för den ilska som finns mot den sittande Syriza-regeringen. Enligt Xekimima (CWI i Grekland) var demonstrationerna på strejkdagen större än på mycket länge.

Syriza-regeringen vill genomföra ytterligare försämringar av  pensionerna och genomföra nya nedskärningar samt skattehöjningar för att tillfredställa kraven från ”långivarnas” – Trojkan med EU i spetsen. EU och Trojkan kräver att regeringen skär ned pensionerna med totalt 17 miljarder kronor under de kommande tre åren. Men enligt EU-kommissionen flaggas det för ännu större nedskärningar. Blir Syrizaregeringens förslag verklighet kommer den grekiska grundpension att vara endast 3 625 kronor i månaden, vilken ingen kan leva på.

Det är bakgrunden till varför Grekland under årets första veckor skakas av stora protester mot regeringen och generalstrejk.

De kommande dagarna trappar bönderna upp sina landsomfattande vägblockader med protestaktioner i Aten. Facken behöver också trappa upp med nya generalstrejker, inkluderat en 48-timmars generalstrejk.

Till följd av EU:s förödande högerpolitik fortsätter den grekiska ekonomin att krympa och arbetslösheten ligger kvar på 25 procent. Efter sina svek är Syrizaregeringen impopulär och svag. Striden om pensionerna kan bli dess fall. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!