Grekland: Massarresteringar och tvångsutvisningar av flyktingar

2012-09-16 00:02:21
Den grekiska polisen har sedan början av augusti inlett en våg av massarresteringar och massutvisningar av flyktingar.
Samtidigt har nazister trappat upp sina våldshandlingar mot grekiska flyktingar.

Tiotusentals flyktingar är ­bostadslösa i Grekland och lever i misär på Atens och andra storstäders gator. ­Grekland är förstaland för omkring 90 procent av den odokumenterade invandring­en i EU.
Den mardrömslika situation som dessa flyktingar befinner sig i, går knappt att föreställa sig. Många av flyktingarna vill inte stanna i Grekland, men har inga andra möjligheter på grund av EU:s rasistiska flyktingpolitik. De är fast utan några som helst rättigheter.
Att så många lever hemlösa på ­gatan utan några möjligheter till försörjning eller faciliteter, skapar givetvis stora problem. Främst för flyktingarna själva, men även för lokalbefolkningen. Butiksägare klagar t ex på kriminalitet och stölder.
Även om de ses som ett problem för små butiksägare, går det inte att bortse från att det är ett resultat av hunger och förtryck.

Grekland befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris.
Den koalitionsregering som högerpartiet Ny Demokrati och social­demokratiska PASOK bildade efter valet saknar stöd och försöker nu använda flyktingar som slagträ för att slå split inom arbetarklassen. De av regeringen beslutade arresteringarna, fängslandena och deportationerna av flyktingar och immigranter är också en eftergift till nazistiska Gyllene gryning och vad regeringen tror är en framväxande rasistisk opinion.

Det råder en atmosfär av otrygg­het bland flyktingarna i de grekiska storstäderna, som nu inte bara ­fruktar fascisterna utan även statens ­väpnade styrkor.
Militärpolisen gör räder i butiker, restauranger och hem för att föra bort flyktingar. På gatorna stoppas alla som inte ser grekiska ut och de utan papper arresteras. Bara under några dagar i augusti arresterades över 7 700 flyktingar i Aten. Drygt 1 650 av dem placerades i speciella interneringsläger i väntan på utvisning.
Detta måste också ses som en varning till arbetarrörelsen, då samma poliser kommer att sättas in om regeringen ser behov av massarresteringar av kämpande arbetargrupper.
Det är samma stat och regering som attackerar flyktingarna som försöker driva igenom trojkan – IMF, EU – diktat, attackerar demonstrationer, bryter upp strejker och sänker löner, pensioner och levnadsvillkor.
En annan fara för flyktingarna är nazistpartiet Gyllene Gryning som gör räder och utför riktade attacker mot och mord på flyktingarna.
Gyllene Grynings partiuniformerade huliganer har klivit ombord på bussar och misshandlat och slitit av flyktingar från bussarna.
Många av flyktingarna i Grekland har flytt kapitalets krig och diktatur från länder beväpnade av de europe­iska och västkapitalistiska länderna.
RS/Offensiv säger: Stoppa deportationerna, riv förvaren, arbete och bostad åt alla. Vi stödjer också kraven på bostäder åt flyktingarna och ett matprogram så att ingen behöver gå hungrig, som reses av Xekinema (CWI i Grekland) och grekiska Ungdom mot Rasism (URE) i Europa.

Vänsteralliansen Syriza, KKE och den radikala vänstern har en ­otroligt viktig roll att spela för att krossa nazisterna, fälla regeringen och lägga grunden för en arbetarregering som kan lösa de problem som arbetare och fattiga dagligen ­drabbas av.
Försvarskommittéer för gemensam kamp måste sättas upp av arbetarklassen tillsammans med flykting­ar och immigranter för att slå ­tillbaka nazistiska Gyllene Grynings och statens repression.
Som första steg borde den ­grekiska arbetarklassen tillsammans med flyktingarna, utlysa massmöten på torgen för att bilda nödvändiga kommittéer för att organisera kampen, komma överens om gemensamma krav, men också frågor rörande säkerhet, krimi­nalitet och faciliteter.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!