Grekland nära kokpunkten

2011-06-09 15:52:23
Den 15 juni kommer en tionde generalstrejk att genomföras i Grekland, stora protester i Spanien samt solidaritetsaktioner i en rad länder i Europa.
EU och IMF ökar kraven på privatiseringar och nedskärningar i Grekland samtidigt som kamprörelsen växer.
– Grekland befinner sig vid en kritisk punkt, kommenterade IMF:s representant Bob Traa.

– I Grekland är det tionde dagen som folk ockuperar torg, i Aten som störst med 200 000 människor förra söndagen, berättar Cristina från Xekinima (CWI i Grekland).
Cristina berättar att även pensionärer och arbetare deltar i ”ungdomsprotesterna” varje dag, något jag själv uppfattade även gällde i Madrid när jag deltog i ockupationen av Puerta del Sol.

– Huvudkravet är att ”Vi lämnar inte förrän regeringen lämnar” och man planerar att stanna fram till generalstrejken den 15 juni. Det är inte osannolikt att regeringen kan falla, förklarade Cristina, den 9 juni går offentliganställ­da ut i strejk också.

– Rörelsen har utvecklats varje dag i Grekland. Första dagen klagade en stor grupp när elektrikerfacket anslöt sig till rörelsen, men de var inte i majoritet och fick ge sig.
Cristina berättade även att fascister som har försökt att intervenera i rörelsen inte gör det längre, men att de utför attacker. Kampen mot rasism och fascism är något som Xekinima tar på allvar i det politiska arbetet och det innefattar även att argumentera mot omedvetna nationalister inom rörelsen.

CWI, den internationella socialistiska organisation som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör, uppmuntrar till solidaritetsaktioner den 15 juni.
Medlemmar i Socialis­mo Revolucionario (CWI i Spanien) argumenterar på stormöten för behovet av att ena M-15 med andra rörelser mot nedskärning­ar, samt för kämpande och demokratiska fackföreningar och för en generalstrejk.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!