Grekland: Nästa steg – total strejk på skolorna

2006-11-01 15:40:04
Den 29 oktober beslutade ledningen för lärarnas fackförbund att avbryta de upprepade femdagarsstrejker som hållits de senaste veckorna. Det är resultatet av den utmattning som spritt sig bland lärarna efter sex veckors oavbrutet strejkande. Men de vägrar fortfarande att lägga ner vapnen. Deras beslut är att fortsätta med en 24-timmars strejk varje vecka under åtminstone de kommande två veckorna.

Grundskolorna i Grekland öppnade aldrig den här hösten. Från skolårets första dag beslutade grundskollärarna att gå ut i fem dagars strejk, och det beslutet har förnyats varje vecka.
Från och med fjärde veckan fick rörelsen sällskap av tusentals studenter, som bland annat ockuperar sina skolor. Av totalt 3 000 skolor är för närvarande 1 000 ockuperade. Nu reser universitetsstudenterna förslaget om en riksomfattande rörelse som – för första gången någonsin – skulle omfatta utbildningssystemets alla delar.
Under lärarstrejken blev onsdagarna gemensamma protestdagar. Till och med när lärarstrejken gick mot sitt slut, samlade onsdagsdemonstrationerna 20 000 lärare och studenter i Athen och 5 000 i Thessaloníki.

En skola för alla

Samtidigt som grundskollärarna kräver en höjning av månadslönen, som idag ligger på 950 euro (omkring 8 800 kronor), kräver de också mer resurser till utbildningen. Bland kraven finns en ökning av utbildningsbudgeten, från dagens tre procent av BNP till EU-genomsnittets fem procent, och en minskning av klassstorlekarna från 30 till 20 elever.
Till de kraven lägger grundskollärarna och universitetsstudenterna fler.
Högstadielärarna kräver exempelvis att skolråd upprättas på varje skola, så att skolans drift inte förblir helt underställd rektorns kontroll.
Universitetsstudenterna vill slopa inträdesproven. För närvarande får studenter som fått mindre än tio poäng av tjugo möjliga ingen chans att börja studera, även om det finns lediga platser.
En av rörelsens viktigaste frågor är att skydda artikel 16 i konstitutionen. Artikel 16 förhindrar privatisering av utbildning, och högerregeringen Ny demokrati föreslår att artikeln ska strykas.
Skamligt nog har inte PASOK (socialdemokraterna) motsatt sig förslaget och de vidtog nätt och jämnt åtgärder för att skjuta fram datumet för frågans behandling i parlamentet.
Den grekiska CWI-sektionen Xekinima kämpar för en enad front. Det centrala kravet som finns att läsa på tusentals flygblad och affischer, som delats ut i arbetarkvarter och bland studenter, har varit – och är fortfarande – en strejk som omfattar hela utbildningssystemet och att alla arbetare genomför en 24-timmars generalstrejk till stöd för proteströrelsen.

CWI i Grekland

Samtidigt kampanjar Xekinima för demokratisk kontroll över lärar- och studentrörelsen och att dess kommittéer väljs demokratiskt.
I förra veckan samlades 200 delegater till en nationell elevkonferens för att diskutera hur kampen skulle gå vidare.
Dittills hade proteströrelsens ledning, som samordnats av det grekiska kommunistpartiet, hållit hemliga möten. Men efter påtryckningar från bland annat Xekinima, som drivit en målinriktad kampanj i frågan, tvingades kommunistpartiets ungdomsförbund till slut att hålla ett öppet, offentligt möte.
På det mötet undertecknade 10 ockuperade skolor resolutioner som stöddes av Xekinima. Resolutionen innehöll krav på att eleverna skulle demonstrera tillsammans med lärarna istället för separat, vilket kommunistpartiet motsatte sig, och att eleverna skulle välja en kommitté för att samordna kampen. Kommunistpartiet lyckades inte vinna någon majoritet och vägrade låta förslaget gå till omröstning. Till slut förklarade de mötet avslutat.
Det visade tydligt var de stod och till och med skikt bland deras egna medlemmar chockerades av de odemokratiska metoderna.

Uppgifter för dagen

För närvarande är Xekinimas kampanj koncentrerad till universiteten, där vi manar till ockupation av samtliga universitetsbyggnader i landet. Oturligt nog underminerar den utmattade stämningen bland lärarna möjligheterna att bygga en enad utbildningsfront.
Risken för utmattning påpekades av Xekinima redan under lärarstrejkens första vecka. Vi välkomnade givetvis beslutsamheten bland grundskolelärarna, men vi förklarade också att det var ett misstag att ta kampen på egen hand.
Detta särskilt med tanke på att det kokade i hela det grekiska utbildningssystemet efter vårens två månader långa och historiskt omfattande lärar- och elevprotester.
Våra farhågor har tyvärr besannats – när resten av utbildningssystemets delar väl kommer ut i strejk, är lärarna för trötta för att fortsätta.
Trots detta måste försöken att få med universitetsstudenterna fortsätta. Det finns inga andra alternativ. Om studenterna går ut i protest, kommer lärarstrejken att kunna fortsätta, även om det blir i en mer begränsad form än hittills. Att försöka bygga en allomfattande utbildningsstrejk är det enda sättet att tvinga regeringen till reträtt.
Utsikterna ifråga om utvecklingen på universiteten är fortfarande oklara. Varje studentmöte på varje universitet utvecklas till en kamp, eftersom ny demokratis ungdomsförbund med alla tillgängliga medel försöker begränsa ockupationsrörelsen.
Nästa vecka blir avgörande.

Enad utbildningsfront

Proteströrelsen har inneburit en avgörande förändring, både för situationen i Grekland och för massornas kamp mot den nyliberala regeringen. Om en bred utbildningsfront byggs, kommer det att vara första gången något sådant sker. Och det finns ingen tvekan om vilken effekt en sådan kamp skulle ha på arbetarrörelsen i Grekland.

Tony Saunois
Andros Payiatsos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!