Gröna och Vänstern framåt i Finland

2017-04-12 23:15:56
Lokalvalen i Finland medförde ett skifte till nyare partier och opposition, men ingen avgörande brytning med åtstramningspolitiken.

Väljarna bestraffade det högerextrema populistpartiet Sannfinländarna (Perussuomalaiset), som är det näst största partiet i riksdagen men som tappade en tredjedel av sina riksdagsmandat.
De Gröna (Vihreät) fick samtidigt sina största framgångar både ifråga om röstandel och mandat och var nära att bli största parti i Helsinki (Helsingfors).
Vänsterförbundet (Vasemmistoliitto) utropade sig själva till vinnare, efter att ha fått stora framgångar i stadsområdena på ett budskap till försvar för sjuk- och hälsovården och en lättillgängligare bostadsmarknad.

Partiledaren Li Andersson proklamerade på ett segermöte i Helsinki att ”det finns inget arbetarparti utan socialism” (”ei ole työnpuoleta ilman sociaalismi”) som en välkommen förändring bort ifrån de senaste årens liberala retorik.
Många av Vänsterförbundets nyvalda ledamöter är unga och avsevärt mer radikala än partiets gamla garde, men de är också oprövade och det återstår att se om de kommer att omvandla orden till ett vänsteralternativ mot åtstramningspolitiken.
Vänsterförbundet har dessvärre både inom regeringen (fram till 2014) och lokalt ställt sig bakom nedskärningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!