Gruv förbereder lokal lönestrid

2007-04-18 14:51:53
Efter en central avtalsrörelse där gruvavdelningarna inom IF Metall fick acceptera ett avtal som låg långt ifrån kraven förbereds nu de lokala förhandlingarna. Kravet är tufft: 4 000 kronor mer i månaden. Förhandlingarna har börjat denna vecka.

– I det centrala avtalet sägs att vi i det lokala avtalet kan gå över de centrala nivåerna. På respektive företag ska lönenivå, lönsamhet etc ses över. Förut kunde arbetsgivarna säga: det centrala avtalet gäller, punkt slut, berättar Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna.
När gruvklubbarna inom IF Metall sa nej till det centrala avtalet var de ändå låsta vad gäller avtalets längd och lönenivåer eftersom IF Metalls avtalsråd sagt ja.
Trots det fortsatte förhandlingarna och gruvklubbarna fick igenom sitt krav på att underjordstillägget skulle skrivas in i det centrala avtalet.

Mot lönedumpning

– Underjordstilläget har länge funnits i de lokala avtalen, men nu har gruvorna börjat ta in underentreprenörer som bara tecknat det centrala avtalet och därmed sluppit betala underjordstilläget. Det har inneburit ett hot om lönedumpning. Därför var det väldigt viktigt att vi fick in underjordstilläget i det centrala avtalet, säger Harry Rantakyrö.

Vad har det nya centrala avtalet fått för reaktioner?

– Störst besvikelse har det varit över att avtalet blev treårigt. Vi litar inte på den här regeringen, så helst skulle vi vilja ha månadsmässiga avtal! Men ett år var vårt krav. Vi tycker att förbundet la sig för snabbt på rygg. Vi hade gärna sett att procenten varit större, men det får vi ta lokalt, säger Harry Rantakyrö.
– Det gemensamma kravet från alla IF Metall-klubbar inom LKAB (LKAB-hamnen i Luleå, Gruvfyran i Malmberget, Svappavaara och Gruvtolvan i Kiruna) är ett totalt lönelyft på 4 000 kronor i månaden, i centrala och lokala påslag.
– Vi är 3 200 kronor ifrån det nu. Första träffen med arbetsgivaren är imorgon (tisdag den 17 april), berättar Harry Rantakyrö.

Kan ni få igenom era krav?

– Det handlar om att ge och ta och sen får vi se var vi hamnar. Vi siktar högt och sedan landar vi någonstans. När vi fått ett slutbud från LKAB så ska det godkännas av ett medlemsmöte innan vi skriver under. Det är praxis hos oss, avslutar Harry Rantakyrö.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!