Hammarkullen mot ny bostadsseger

2018-11-21 11:22:24

foto: Kristofer Lundberg
Redan har protesterna gett resultat och visar återigen att kamp lönar sig.

Efter massiva protester i Hammarkullen med demonstrationer och protestmöten ser förslaget om andelslägenheter ut att dras tillbaka i dess nuvarande form.

I januari 2019 tänkte Bostadsbolaget inleda arbetet för att ombilda över 200 lägenheter i Sandeslätt. Hyresgästföreningen samlade i slutet av oktober, när planerna blev kända, med en dags mobilisering 120 hyresgäster från de drabbade husen till protestmöte och två veckor senare demonstrerade hundratals på Hammarkulletorget.
I Hammarkullen finns det ett kompakt motstånd. Efter protesterna verkar planerna nu inte gå längre än att stanna på förslagsbordet.
– De bör lägga ned det. Frågan var uppe på vårt styrelsemöte och det var ingen entusiasm där kan jag säga, sa AB Framtidens ordförande Lars Johansson (S) till GP den 15 november.

Hotet om ombildning är dock inte över. Förslaget kommer gå tillbaka till Bostadsbolaget som AB Framtiden förutsätter stoppar i dess nuvarande form. Och planerna på ombildning finns kvar på sikt då ”Ambitionen att ombilda hyresrätter ligger fast”, enligt Lars Johansson.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Hyresgästföreningen och de boende står fast vid kravet på nej till ombildningar.
– Vi ser ut mot att gå mot ännu en bostadspolitisk seger i området genom att stoppa andelslägenheterna, men vi står stridsberedda att försvara hyresrätten om de återkommer med nya förslag på ombildning, säger Kristofer Lundberg, RS och regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige som samlar 77 000 medlemmar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!