Hammarkullen: Rusta upp på de boendes villkor

2015-04-08 14:55:35

foto: Kristofer Lundberg
Miljöförvaltningen har riktat skarp kritik mot ägaren Graflunds. Nu är lägenhetsbeståndet på Bredfjällsgatan och Gropensgård åter till salu.

Problemen i lägenhetsbeståndet på Bredfjällsgatan och Gropensgård i Hammarkullen, nordöstra Göteborg, som förvaltas av den privata värden Graflunds har uppmärksammats i flera artiklar i Offensiv. Rättvisepartiet Socialisterna hjälpte flera hyresgäster att få rätt mot värden under år 2014. Men trots att enskilda lägenheter tack vare den politiska påtryckningen renoverades består de grundläggande problemen i hela lägenhetsbeståndet med fukt, mögel och brister i ventilationen.

Miljön i lägenheterna är idag så dålig att den utgör en risk för hyresgästernas hälsa. Nu riktar även Miljöförvaltningen skarp kritik mot fastighetägaren med krav på att problemen måste åtgärdas. De två lägenhetsbestånden Bredfjällsgatan och Gropensgård ägs och förvaltas av Graflunds sedan år 2011 och ligger redan ute för försäljning.
Till Göteborgs-Posten (GP) den 17 mars säger Jens Berglund, regionchef på Graflunds, att: ”Vad jag vet är att vi långsiktigt kommer koncentrera fastighetsbeståndet till Mellansverige.”

Problemen hos de privata värdarna i Hammarkullen är inte nya och har sin grund i privata ägares kortsiktiga intressen. De privata köper upp, tar ut vinst och säljer.
– Med den affärsverksamheten är det ingen som vill ta ett långsiktigt ansvar och renovera bostäderna, säger Jir Kahraman, boende på Gropensgård och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Miljöförvaltningens kritik vid sin inspektion i februari visar framförallt brister i ventilation och luftkvalitet, vilket är allvarligt på grund av de allvarliga hälsoriskerna. Brister med lågt eller inget tilluftflöde i sov- och badrum samt i vardagsrum pekas ut.
Miljöförvaltningen visar också förståelse för var problemet ligger (ständiga ägarbyten) och vill därför undvika att husen säljs i nuvarande skick. Den har hotat med vite om inte husen åtgärdas inom en snar framtid.
– Fastighetsägare kan kringgå regler genom att låta bli att sköta underhåll och sälja husen vidare. Hyresgästerna får löften om att saker ska åtgärdas. När de får nya ägare riskerar hyresgästen att få börja om sin kamp, säger Miljöinspektören Yusra Moshtat till GP.

I de två bestånden i Hammarkullen handlar det om så många som 900 lägenheter. Rättvisepartiet Socialisterna, som i flera år har kämpat i området, kräver att Graflunds, som är en av Sveriges största privata fastighetsförvaltare, ska ta sitt ansvar och renovera och rusta upp lägenheterna på de boendes villkor.
Görs inte detta borde Bredfjällsgatan och Gropensgård tvångsförvaltas och överlåtas till det kommunalt ägda Bostadsbolaget. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!