”Handsken är kastad på Järva”

2008-03-19 15:29:49
Svenska Bostäders två styrelsebeslut om Järvalyftet tisdagen den 18 mars visar att bostadsborgarrådet Kristina Alvendals anhang av moderata makthavare ingenting har lärt och ingenting har förstått.
Än en gång överrumplas allmännyttans hyresgäster.

Det ena beslutet innebär att alla 1 200 lägenheter i Järvastadsdelen Hjulsta säljs till det privata fastighetsbolaget Einar Mattsson.
Det andra beslutet är en ”avsiktsförklaring” att Svenska Bostäder (SB) ska inleda ett samarbete med HSB och de båda byggbolagen Peab och Skanska för att riva, bygga om och senare även sälja större delen av sitt fastighetsbestånd i Husby.
På presskonferensen motiverades besluten av den för tillfället mammalediga Kristina Alvendal med att ombyggnaden av miljonprogrammet blir så stor att SB ”inte orkar dra det lasset själva”, bara för att i nästa andetag cyniskt tala om hur ”oerhört viktigt det nu blir med en dialog med de boende”.
”Det är något Svenska Bostäder fått lära sig”, tyckte hon.
Göran Wendel, vd i SB, gjorde förutom att upprepa de vanliga honnörsorden om ”trygghet”, sysselsättning och blandad bebyggelse klart att det är Husby som står ”inför de största åtgärderna”.
Detta motiverade han med påståenden om att de boende skulle uppleva sin stadsdel som ”otrygg”, samt att Husby skulle sakna bostadsrätter (klart felaktigt) och att ”101 hus i Husby ser exakt likadana ut”.

Hur många hus ska rivas?

Jag ställde själv frågor till Wendel om han inte insåg att han själv just gjort 100 procent av de boende mer otrygga än de någonsin varit, och om inte arkitekternas ”skisser” som föreslår att 35 av 58 flerfamiljshus på SB:s tre gator i södra Husby rivs innebär en ”folkfördrivning”.
Wendel duckade som väntat på frågan hur många hus man tänker riva. Han hoppades bara att många boende skulle stanna kvar i Husby och ”göra bostadskarriär” i nya radhus och bostadsrätter.
”Ett viktigt steg för att öka kraften och takten i förändringsarbetet på Järva”, kallas denna nya provokation av den moderatledda majoriteten i Svenska Bostäder. Därmed är handsken nu kastad på Järva. I ett slag bryts den avvaktande stämning som uppstått efter inledningen av det pågående samrådet om det s k referenskvarteret på Trondheimsgatan 26-32.
Det stod redan samma eftermiddag klart att motståndet blir massivt. På kvällen samma dag som SB:s presskonferens (och detta skrivs) samlade Hyresgästföreningen Region Stockolm med hjälp av nätverket Järvas Framtid till ett informationsmöte på Husby Träff. Redan kvällen därpå genomför Järvas Framtid ett nytt stort planeringsmöte på Husby Träff inför Järvas Sociala Forum (som hålls den 16-17 maj), som automatiskt blir ett första protestmöte.

Hoppar av Järvalyftet

Nya protestaktioner kan väntas, samtidigt som både socialdemokraterna och vänsterpartiet funnit för gott att hoppa av från Järvalyftets styrgrupp.
Det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Carin Jämtin säger att man därmed ger upp sin beredskap till ”mycket långtgående kompromisser med moderaterna”.
Avhoppet motiveras bland annat av de omfattande utförsäljningarna, moderaternas ”nidbilder” om att Järva inte redan skulle ha en mycket blandad bebyggelse och den pågående försämringen av stadsdelarnas välfärd.
– Detta handlar framförallt om hur moderaterna behandlar de boende kring Järva, fortsätter Teres Lindberg, vice ordförande (s) i Svenska Bostäders styrelse.
För en mycket stor del av Husbys invånare och även många andra Järvabor inleds nu en kamp för sin blotta rätt att existera, för att slippa drivas bort och evakueras permanent mot sin vilja och för att slippa leva på en byggarbetsplats under de närmaste tio-femton åren.

Trappa upp motståndet

Det handlar också för alla Järvabor om kampen för att behålla trygga skolvägar för barnen och Järvafältet som skyddat naturområde.
En viktig utmaning nu blir att samla bredast möjliga motstånd och att öka självförtroendet.
Järvalyftets politiska front har redan spruckit. Det visar att vi kan vinna en strid som vi helt enkelt inte har råd att förlora.
Svenska Bostäders styrelsemöte är ett steg närmare en kollaps för hela detta över huvudet på de boende-projekt.
Även om moderaterna nu försöker höja tempot med en ny Järvavision till sommaren, är de föreslagna åtgärderna så stora att det krävs utställningar, remisser och debatter.
Först valåret 2010 kan byggarbeten påbörjas i större skala, om de inte redan är stoppade.

Arne Johansson

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Nej till rivningar och utförsäljningar;
  • Upprusta Husby och Järva i samråd med de boende – till hyror alla kan leva med;
  • För upprustning och klimatsmart värmeisolering av hela miljonprogrammet – förstatliga banker och byggbolag, statlig lågräntepolitik;
  • Försvara och demokratisera allmännyttan – stoppa den Kochska utredningen i papperskorgen, vetorätt för de boende mot utförsäljningar, rivningar, renoveringar och ombyggnationer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!