Lärdomar från Almedalen

2018-07-18 10:31:48

foto: Privat


Nazistiska NMR dök upp till otaliga möten med hot om att hänga meningsmotståndare i lyktstolpar.Almedalsveckan 2018 kommer för en lång tid framöver vara ihågkommen för hur polisen gav den nazistiska våldsorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att terrorisera, misshandla, hota och avbryta möten. Hela 35 polisanmälningar finns på polisens förundersökningsbord, dubbelt så många som förra året då NMR också fick ta plats för att misshandla och terrorisera utan att ett enda åtal väcktes. 

NMR använde sitt polis­tillstånd till att hålla tal om att inrätta koncentrationsläger, hänga politiska meningsmotståndare i lyktstolpar och höll en tävling bland sina aktivister med ett pris till den som kunde förstöra mest. Sen gick de från ord till handling under skydd av polisen. En av många skandalscener under veckan var när en nazist fysiskt angriper en person för att denne håller i en Prideflagga – som nazisten dessutom lägger beslag på – varpå polisen motar bort offret från platsen medan nazisten nöjt står kvar.

NMR är en terroristorganisation vars medlemmar har bombat minst två flyktingförläggningar och en fackföreningslokal i Göteborg i vintras samt utfört mord i Vallentuna och Helsingfors. NMR:s tillståndsgivna aktiviteter är täckmantlar för deras våldsdåd. Varje gång de samlas attackeras förbipasserande på grund av hudfärg eller för att de uttryckt sin avsky för nazisternas åsikter.
Detta har vi i Rättvisepartiet Socialisterna varnat för varje gång de skandalöst har fått polistillstånd medan etablissemanget försvarat deras rätt att ”uttrycka sina åsikter” och fördömt de som har samlat till protester. Men när nazisterna intog etablissemangets eget vardagsrum i Almedalen har krav på förbud ropats högt av yrvakna politiker som dessförinnan varit blinda inför den terror samma nazister har utsatt flyktingar, fackliga och alla som säger emot dem för i flera år.
Förra veckan gick justitieministern Morgan Johansson (S) ut med budskapet att regeringen vill förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer. Det är värt att påminna sig om att det är samma Morgan Johansson som menade att det relativt billiga beslutet att ge barn gratis sommarkort i kollektivtrafiken ”inte hade varit möjligt om vi inte hade stramat åt migrationspolitiken” (politikerspråk för att beskriva hur de avskaffade asylrätten och massutvisar flyktingar till krig och förtryck).
Uttalandet var ett skolexempel på den rasistiska propagandan – att ställa svaga grupper mot varandra om brödsmulorna medan de rika drar ifrån – som har gett luft under vingarna för såväl Sverigedemokraterna som nazistiska organisationer. 

När nazisterna skulle marschera i Göteborg den 30 september ifjol kampanjade Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU för att folk skulle ”gå ut och dricka öl” istället för att demonstrera mot nazisterna.
De etablissemangspartier som nu pratar om lagstiftning mot nazismen är samma partier som är ansvariga för rasismens uppsving och som samtidigt fördömer de tio­tusentals arbetare och ungdomar som har demonstrerat mot nazisterna under det senaste året.
Offensiv skrev om detta i april:
”Ofta kombineras idén om att ignorera nazisterna med krav på att staten ska förbjuda deras organisationer. Det här är också en både opålitlig och farlig metod. I november 2017 förbjöds till exempel NMR i Finland, men NMR:s verksamhet i Finland har inte upphört, och organisationen lär ’återuppstå’ under annat namn. Dessutom skulle ett förbud lätt kunna vändas emot organisationer som organiserar sig mot rasism eller arbetar för att förändra samhället. Staten är ingen neutral domare, utan en makt som finns för att upprätthålla dagens kapitalistiska ordning. Det här syns gång på gång när polisen hetsar mot och provocerar antirasistiska motdemonstrationer medan nazister ges utrymme och beskyddas.”
Att tro att samma polis som idag skyddar nazisterna skulle stoppa dem om det fanns en ny lag är att missta sig. Polisen hade redan med dagens lagliga utrymme kunnat stoppa dem varje gång om de hade velat. Ett exempel på polisens olika praxis är hur de alltid ingriper när människor buar mot Sverigedemokraternas torgmöten – men i Almedalen tilläts nazisterna bua vid alla möten de ville. Det finns ingen annan väg än kamp och mobiliseringar för att stoppa nazismen. 

Uppgiften för vänstern måste vara att organisera kamp underifrån. Under Almedalsveckan skrev författaren till böckerna Vänd dom aldrig ryggen (1996) och Från Kungsan till Kärrtorp (2014), Per-Åke Westerlund, om behovet av gräsrotskampanjer och funktionärer:
”Nazisterna måste bemötas av massiva mobiliseringar, som i Göteborg den 30 sept ifjol och i Kärrtorp i december 2013. Det hänger på gräsrotskampanjer med beslutsamma aktivister som når ut. Polisen har i princip aldrig hjälpt till, snarare har de gått ut i media och varnat för ’båda sidor’. Som moderaten Tobias Billström i Almedalen i veckan, som alla möjliga borgerliga ledarsidor i stort sett varje gång nazister är inblandade, som lokala politiker i Göteborg i höstas och så vidare. Som allt fler nu påpekar behövs också funktionärer för att försvara evenemang och parader. Som vi gjorde i den klassiska demonstrationen som stoppade nazisterna i Kungsan 1991”. 

Aktivisten Max, som befann sig i Almedalen i år, skrädde inte orden för vad som är nödvändigt:
”Vi som är på plats har som skyldighet att protestera; det är onaturligt att vara tyst. Att säga nej är inte heller nog. Alla organisationer, företag och privatpersoner som står på andra sidan och är på plats måste mobilisera sig för motstånd (…) Folkrörelser kan samla motstånd på plats, företag kan genomföra ekonomiska sanktioner. Färjebolag borde dra in deras biljetter, hotell och campingar neka boende, restauranger neka service. Torget de ska tala vid bör kläs i motstånd och budskap”.

När NMR dök upp i Haninge centrum en dag i mars mobiliserade Rättvisepartiet Socialisterna sina medlemmar såväl som centrumhandlare och efter bara en timma kunde nazisterna köras ut från centrumet av ett 70-tal haningebor. Vi har satt upp nätverket Haninge mot rasism för att mobilisera varje gång nazisterna försöker visa sig. Vi behöver bygga nätverk och kampanjer på skolor, arbetsplatser, universitet och i bostadsområden i hela landet.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
Inga nazistmarscher!
Masskampanjer mot rasism och nazism – bygg nätverk på skolor och arbetsplatser. 
Organisera funktionärer och försvar mot nazistiska angrepp, till exempel på Pride.
Riv upp regeringens och EU:s flyktingmurar. Flyktingamnesti nu. Återinför rätten till asyl.
Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd – låt de rika, storföretag och banker betala.

Upp till kamp: Gå med i RS

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpar för ett socialistiskt samhälle och organiserar kamp mot högerpolitik, rasism och alla klassamhällets förtryckande strukturer. Bli medlem du också! 
Ring 08-605 94 00 eller skriv ett mejl till e-post rs@socialisterna.org för att komma med i kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!