Haninge: RS tar kampen in i kommunfullmäktige

2011-02-09 12:22:35
På måndagens kommunfullmäktigemöte försökte borgarna kuppa igenom ett nytt utvecklingsprogram för kommundelen Jordbro.
Kommunledningen hade stängt in sig i kommunhuset och skrivit ett förslag som de inte skickade ut att beredas i nämnder eller de till berörda i Jordbro.

Borgarna tryckte på för att ”arbetslinjen” och omvandling till bostadsrätter var det jordbroborna behövde. Däremot ansåg de inte att eleverna behövde en högstadieskola.
– Om ni med ”arbetslinjen” me­nar regeringens misslyckande – att färre ska göra mer, 60 000 industrijobb som inte kommer tillbaka och att fasta jobb omvandlas till osäkra anställningar – då är det knappast nå­got som folk behöver, sade Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Den största stridsfrågan var nedläggningen av Jordbros enda högstadium, Jordbromalmsskolan, där Miljöpartiet pressades hårt eftersom de hittills vägrat uttala sig om sitt stöd för nedläggning.
– Varför försvarar ni inte de små skolorna även i Haninge?, frågade Mattias Bernhardsson (RS), efter att ha citerat Miljöpartiets fagra tal om hur de värnar småskolor i olika motioner, bloggar och nyhetsartiklar runt om i landet.
– Vi tänker inte hålla igång en sko­la som befinner sig i finansiell nedförsbacke, svarade Miljöpartiets Anna Melker kort.
Detta besvarade Mattias Bernhardsson (RS) med fakta, att Haninge kommun har gjort vinst på Jordbromalmsskolan de senaste tre åren.
RS föreslog att skolornas lokalkostnader ska vara flexibla, det vill säga korta hyresavtal där skolan enbart betalar för de skollokaler som används. Den överblivna ytan borde gå tillbaka till fastighetsägaren (kommunen) och användas till andra verksamheter.

Men Anna Melker (MP) ville inte diskutera mer.
– Jag hänvisar till mitt första öppningsanförande i kommunfullmäktige (det första någonsin!), sade hon för andra gången under sammanträdet.
Dessförinnan när Melker (MP) fick en fråga om kommunen kommer att nå miljömålet om sopsortering svarade hon att  ”jag hänvisar till SRV”. Och då är hon ordförande i Miljönämnden!
Socialnämndens nya ordförande Sven Gustavsson från Moderaterna visade också sina politiska färdigheter när han fick frågan om vad borgarna gör åt att barnfattigdomen ökar i Haninge. ”Vi har tillräckligt att göra”, blev svaret!
Det var samma form av nonchalans som ledde till att borgarnas så kallade ”politiska vision” för Jordbro föll då det visade sig vara odemokratiskt och ett brott mot kommunallagen. Hoten finns dock kvar och den 7 mars fattas det beslut om Jordbromalmsskolan.
Fram tills dess behövs det stora protester och maximal press från lära­re, elever och föräldrar mot politiker­na.
På mötet ville kommunledningen också driva igenom att friskolor som vill etablera sig i Haninge ska få en extra elevpeng på max 3 000 kronor per elev under fem års tid.
Borgarna är beredda att öppna skattebetalarnas plånböcker än mer för att ge friskolor fördelar att konkurrera ut kommunala skolor.
– Det är uppenbart vad den borgerliga majoriteten är ute efter. Man lägger ner Jordbromalmsskolan. Samtidigt ska man lägga pengar på att underlätta för friskolor och förskolor att etablera sig, sade Lina Thörnblom, från RS och visade med fakta hur de redan gör vinst utan de påstådda konkurrensfördelarna från kommunen.

Pysslingen, som driver tre förskolor, en 1-5-skola och en 6-9-skola i Haninge, gjorde nästan 19 miljoner kronor i vinst under 2009.
– Problemet med hela skolpengssystemet är att det baseras på antalet elever och inte på elevernas olika be­hov eller skolors olika lokalkostnader, förklarade Lina Thörnblom (RS).
Beslutet är uppskjutet, men RS var det enda partiet som visade ett tydligt motstånd.
RS Jordbro

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!