Haninge: Stoppa rasistpartierna

2006-08-15 23:40:55
– Om det är något som Haninge kommun har i överflöd så är det tyvärr rasistpartier som ställer upp i val, säger Mattias Bernhardsson, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna.

I år finns det tre olika rasistlistor i kommunfullmäktigevalet: sverigedemokraterna (sd), nationaldemokraterna (nd) och det ”nya folkhemmet” som bildades av en f d ledare för nd.
I hela landet är det fler högerextrema kandidater än i förra valet – de ställer upp i omkring hälften av alla kommuner.

Nedskärningspolitiker

Men Haninge visar också att rasistpartierna inte heller på något sätt utmanar den rådande nedskärningspolitik som genomdrivs i kommun efter kommun, menar Mattias Bernhardsson:
– I fyra år har inte nationaldemokraternas två ledamöter sagt ett knyst om de hårda försämringar som socialdemokraterna och folkpartiet stått för. Rasisterna var helt tysta om skollunchavgifterna som vårt parti tillsammans med Elevkampanjen lyckades stoppa genom att mobilisera stora protester.
2005 gjorde politikerna i Haninge en kursändring och avskaffade lunchavgifterna under trycket av protesterna.
De etablerade partiernas svek utnyttjas av de rasistiska partierna utan att dessa står för något alternativ. Sverigedemokraterna har agerat som lojalt stödparti åt den borgerliga alliansen som styr i Region Skåne, landets tredje största landsting.
– Bara när det gäller invandring bryter de rasistiska partierna sin tystnad. På detta sätt avleder de det missnöje folk känner över orättvisorna och försöker få dem att titta åt fel håll, säger Mattias Bernhardsson.

Organiserat motstånd

Det behövs organiserat motstånd för att hindra rasisterna från att åter ta plats i kommunfullmäktige. Därför kommer Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge bland annat att ta initiativ till en demonstration mot rasismen i början av september.
När sverigedemokraterna (sd) blev invalda i Haninge 1998 och nationaldemokraterna (nd) 2002, svarade Rättvisepartiet Socialisterna med stora demonstrationer och kampanjer på skolorna.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar mot alla försök att splittra arbetarklassen utifrån religion eller nationalitet.
– Vi står för gemensam kamp mot rasism och för jobb och välfärd, säger Mattias Bernhardsson.

RS i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!