Haninge: Wallenberg ska inte få ta över Aspö

2012-10-22 11:02:15
Wallenberg kan få bygglov på orörd mark och strand trots Länsstyrelsens nej. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge kräver att marken skyddas som naturreservat.

Tidigare i år rapporterade Offensiv om protesterna mot Marcus Wallenbergs planer på att bygga 23 ­fritidshus på orörda delar av Aspö i Haninges skärgård. 15 av dessa fritidshus ­skulle byggas på orörd strand.
Aspöborna protesterar och Länsstyrelsen såval som Miljö- och hälso­skyddsförbundet säger nej. Däremot har högerstyrda Haninge kommun inga problem med att sälja marken till Wallenberg.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (FP) har sagt till lokaltidningen Mitt i ­Haninge att han vill ha en levande skärgård, och inte ”Skansen”, vilket tyder på en respektlöshet mot skärgårdens invånare, orörda natur och dess djurliv.

– Kommunen är beredd att gå emot Länsstyrelsen och köra över de boende på Aspö. Borgarnas flathet mot Wallenberg är under all kritik – lagstiftning och strandskydd ska ­gälla alla, säger Mattias Bernhardsson, en av Rättvisepartiet Socialisternas två kommunfullmäktigeledamöter i Haninge.
Det finns en gammal byggplan från 1957 som gäller östra Aspö och som Wallenberg och Haninge kommun ställer sig bakom. Tomtägarna på Aspö, som själva inte ens får ­bygga en liten bastu, känner sig överkörda och vill pröva beslutet i högre ­instans om det fattas av kommunen.
Länsstyrelsen gör nu en ­utredning om Aspö ska bli ett naturreservat, vilket skulle hindra Wallenberg att bygga på ön.
Byggplanen från 1957 kom till ­före det att beslut om dagens miljölagstiftning fattades, vilket gör att den kan komma att rivas upp.

Kommunstyrelsen fattar beslut
den 29 oktober om byggplanen ska genomföras, men i praktiken ser det ut som att den inte kommer att upphävas.
Skulle Aspö bli ett naturreservat skulle det förhindra Wallenberg att bygga, men sker inte det ser det mörkt ut för Aspös invånare och natur.

Louise Strömbäck

Demonstration vid kommunstyrelsemötet:
• Riv upp byggplanen!
Måndag 29 oktober kl 15.00

utanför Haninge kommunhus, Rudsjöterrassen 2

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!