Har polisen sina egna lagar?

2009-01-28 15:13:03
En skriftlig förfrågan har lämnats in till åklagare om vilken laglig grund som polisens insats mot antirasisterna hade den 25 januari 2009. Där uppmanas också åklagaren att undersöka vittnesuppgifterna om att en tjej har blivit brutalt behandlad.

Inte minst i den antirasistiska kampen är polisens uppgift nästan alltid att till varje pris skydda rasister och nazister, vilka uppfattas som ett mindre hot mot makthavarna än organiserade ungdomar och arbetare.

Polisen valde i efterhand att byta ut ”störande av allmän ordning” till ”störande av allmän sammankomst” då det är allmänheten, inte polisen, som ska störas för att man ska kunna nyttja den lagparagrafen.
Men i detta fall tycktes inte förbipasserande störas av antirasisternas aktion. Tvärtom, allmänhetenstördes  av SD:s torgmöte.
En gammal man, som överlevt Nazityskland, kom fram till en av RS-medlemmarna, klappade denne på ryggen och sa ”Bra jobbat”, för att sedan ropa mot SD-talaren: ”Herman Göring var ett svin!”.
Mannen hade upplevt nazisterna och i SD såg han samma fara. Han tog med sina ord ett aktivt avstånd från sd:s rasistpropaganda.

Är att yttra sin mening störande av sammankomst?
Polisens insatschef anser tydligen att SD:s torgmöte var att likställa med: Vigsel, andakt, föreläsning, föredrag, undervisning eller en domstolsförhandling. Nämnda exempel är nämligen grunden till att lagen om störande av allmän ordning kom till stånd. Inte för att SD och deras gelikar ostört skulle få sprida rasistpropa-ganda på gator och torg.
Låt oss också göra det klart att SD:s talare inte träffades av en sten, som media påstår, utan av en snöboll.
SD:s talare uppviglade också polisen ett flertal gånger att tysta antirasi-sterna. Vilket ledde till att 60 personer utan förklaring inringades av polis. Polisen påstod senare att dessa personer hade varit ”ohörsamma mot ordningsmakt”.
Men för att man ska kunna vara ohörsam, måste ordningsmakten först påtala vad det är den vill. Detta gjorde inte polisen.
Efteråt sa polisen att de omringade hade överträtt en avspärrning, men den drogs upp först efter att de 60 personerna hade inringats.
Samtidigt måste polisen ha hört SD sprida rasistpropagandan, utan att ingripa mot SD för ”hets mot folkgrupp”.

Antirasisterna bejakade sin rätt att yttra sig. Ingenting annat. De var inte våldsamma. De var inte hotfulla. De yttrade sin mening om SD:s propaganda om att bygga en 8 meter hög mur runt svenska förorter och att kriminaliteten i Sverige skulle bero på det mångkulturella samhället.
De 60 inringande antirasisterna fick inte reda på om de var frihetsberövade och i så fall varför. Ingen polis gjorde heller några som helst anteckningar från vilken stund dessa personer var frihetsberövade, om de nu var det. Dessa människor fick inte ens ve­ta på Kronobergshäktet, dit de tagits med SL buss, varför de tagits till häktet eller vad de var misstänkta för. Det skulle visst meddelas via brev.

Två poliser försökte också få med sig en fotograf som filmat deras gripande av en person på andra sidan Norrmalmstorg. De avbröt dock sitt försök att få med sig fotografen till en sidogata, efter att de upptäckt att an­nan media filmade dem. Detta kallas ”pressfrihet”.
Därtill inkom information från Kronobergshäktet att en antirasist, en ung tjej, blivit misshandlad i en av piketbussarna. Hon ska enligt uppgift ha tvingats ner på golvet, varpå en manlig polis ska ha satt sig på henne i ett saxgrepp.
Till sist togs det upp med åklagaren det faktum att ingen polis hade några ID-siffror på sig. Hur ska fotografen, tjejen i piketen eller någon an­nan kunna anmäla polisen för brott mot Brottsbalken och Polislagen? En anonym poliskår är grogrunden till brott mot mänskliga rättigheter.
Antirasist Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!