Harry ”Castro” Isaksson död

2007-06-13 10:57:00
Den legendariske gruvarbetaren Harry Isaksson, Malmberget, är död. Han dog i förra veckan, 80 år gammal. Harry Isaksson blev snabbt en av de mest kända strejkledarna för den stora gruvarbetarstrejken i Malmfälten 1969-70.

Sitt stora svarta skägg, som gav honom smeknamnet ”Castro”, behöll han i grånad form livet ut. Själv beskrev han sig som ”den uppkäftigaste typen i strejkkommittén”.
– Det fanns en maktkamp mellan olika falanger. Där andra ville kompromissa hit och dit, gav Harry aldrig avkall på det gubbarna hade sagt. För honom fanns ingen överhet och han brukade säga att vi är födda nakna båda två, minns den pensionerade gruvarbetaren Nils-Erik Wikberg, en av ”Castros” vänner som själv kom med i strejkkommittén i slutet av den 57 dagar långa strejken.
Harry Isaksson var en radikal profil livet ut, som också blev känd för sina cykelturer landet runt.

”Den stora smällen”

– Han brukade komma förbi och hälsa på när han var i Kiruna och säga att han väntar på den stora smällen. Nog måste det komma någon större reaktion mot de växande orättvisorna, som till exempel att omsorgen och äldrevården för de som är ensamma och svårt sjuka har spårat ut fullständigt, säger Nils-Erik Wikberg.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!