Hårt slag mot Sollefteås sjukhus

2013-12-12 14:48:23


Uppemot 2 000 personer demonstrerade för Sollefteå sjukhus den 23 november i år. Politikerna i landstingsfullmäktige står dock fast i sitt beslut att flytta cancerkirurgin från sjukhuset.

Lördag den 23 november samlades uppemot 2 000 Ådalenbor i en stor manifestation för Sollefteå sjukhus. Fem dagar senare beslutade samtliga partier i landstingsfullmäktige, utom Sjukvårdspartiet, att stå fast bakom sitt beslut att centralisera Sollefteås cancerkirurgi till Sundsvalls och Örnsköldsviks sjukhus.

Kampen för att behålla cancerkirurgin på inlandets enda akutsjukhus åkte på ett bakslag då landstingspolitikerna i M, FP, C, KD, MP, S, och V körde över opinionen.
Sjukvårdspartiet har i val kunnat få många röster för att ha vården som sin profilfråga när de etablerade partierna samtidigt skär ned och lägger ned vård. Mellan valen brukar de dock snabbt inlemma sig och stå bakom både nedskärningar och privatiseringar.
Så har det också sett ut i Västernorrland. Sjukvårdspartiet spelade till exempel ingen roll i ”Rädda vården” mot rekordnedskärningarna i landstinget för några år sedan.
De har inte heller deltagit i kampen för cancerkirurgin på Sollefteå sjukhus, utan stod ända fram till landstingsfullmäktiges möte den 28 november bakom beslutet att flytta den.

Kovändningen kom för sent och motiverades av partiet med att de inte i juni visste vilka konsekvenser som flytten för med sig.
Sanningen handlar nog mer om politisk överlevnad, då partiet med sin sjukvårdsprofilering hade riskerat att raderas ut från Ådalens politiska karta om de stått fast vid ett ja till flytt.
”Akutgruppen”, kampanjledning-en bakom jättemanifestationen, pratar nu om att anmäla landstinget för brott mot medbestämmandelagen och om att ta ett initiativ till en folkomröstning liknande den som Doro­teaborna tog intiativ till.
Tommy Lindh från kampanjledningen gav i en intervju i länsradion ett första intryck av förvåning och uppgivenhet, men har nu anmält landstinget till förvaltningsrätten då han och ”Akutgruppen” anser att den risk- och konsekvensutredning som gjordes före beslutet var bristfäl­lig.
Läkarna på Sollefteå sjukhus säger t ex att sjukhusets framtid riskeras, då det nu kommer att bli omöjligt att rekrytera kompetenta kirurger.
Landstingsledningen har försökt gjuta olja på vågorna genom att säga att beslutet ligger fast, men att man har tagit intryck av protesterna och vill skynda långsamt med de länsgemensamma klinikerna.
De har därför beslutat sig för att göra en ny, fördjupad utredning kring konsekvenserna av landstingets kommande organisation och att flytten av cancerkirurgin därför inte kommer att göras förrän årsskiftet 2014/2015.

Kampen har inte varit bortkastad, då den lyckats mobilisera till ett kraftfullt och synligt försvar för sjukhuset.
Trots att det har kliat i fingrarna på många av landstingspolitikerna att offra Sollefteå sjukhus försäkrar alla fortfarande att det inte finns ­några sådana planer.
Kampanjen i Sollefteå skulle nu behöva mer stöd och involvering från de olika vårdfacken, samt även rikta politiska krav till regeringen för mer resurser för att garantera och utveckla sjukvården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!