HBT-rättigheter

2007-12-05 12:22:07
Prideveckan i Stockholm 2007, med 50 000 deltagare i paraden och en halv miljon åskådare visar på de enorma framsteg som HBT-rörelsen gjort, vilket även återspeglas i de senaste tio årens juridiska framgångar.

Så sent som 1979 var homosexualitet fortfarande registrerat som en sjukdom i Sverige – mindre än 30 år senare finns snart en könsneutral äktenskapslag. Etablissemanget vill gärna framstå som vänner av HBT-rättigheter. Samtidigt spär vårdnadsbidrag och pigavdrag på de reaktionära könsrollerna. Våldet mot HBT-personer ökade med 117 procent under åren 2003-04, och 21 procent under åren 2005-06. Nazister står för majoriteten av dessa, och mot bakgrund av deras senaste upptrappade våld är risken stor för en fortsatt ökning.
Trots juridiska segrar lever homofobin kvar i vardagen. Homofobisk mobbning förekommer i stor skala på alla skolor. En fjärdedel av alla HBT-personer är aldrig öppna med sin sexuella läggning på arbetsplatsen.
Näringslivet är snabba att försöka ta del av den (manliga) homosexuella medelklassens köpkraft, och Pride är i vissa av sina aspekter mer av ett kommersiellt jippo än en politisk manifestation. Att stora delar av HBT-rörelsen har avpolitiserats och gått åt höger de senaste 30 åren innebär dock inte att det inte finns potential för socialistiska idéer inom den. Att ”HBT-socialist”-knappen är en av de bäst säljande på bokbord är inte en slump, och visar på sprängkraften i våra idéer i denna fråga, framförallt bland ungdomar. Asylfrågan för HBT-personer är fortsatt viktig och uppmärksammades i samband med Pride genom att migrationsverket fick en rosa tistel för att inte en enda HBT-person har fått asyl p g a sin läggning.
En av de mest omdiskuterade frågorna under våren 2008 kan bli frågan om könsneutrala äktenskap, som det ska fattas beslut om i april. Enmansutredaren Hans Regners förslag är att låta kyrkan ha kvar sin vigselrätt, men att de präster som inte vill uttryckligen befrias från att viga samkönade. Detta skulle innebära att kyrkan har rätt att diskriminera i sin myndighetsutövning. Trots att sex riksdagspartier är för, så innebär kd:s plats i regeringen att utgången inte är helt säker. Vissa inom kd fäller hellre regeringen än ser att könsneutralt äktenskap införs. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att följa frågan och ge en socialistisk syn i artiklar i Offensiv under våren.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!