Hbtq-kamp på bred front

2013-07-31 10:46:09
”Var är min käresta?” ropade hbt-aktivisterna i Istanbul Pride och fick svaret ”Här är vi!” från Geziparksdemonstranterna. Detta efter att hbt-aktivisterna tillsammans med miljoner i hela Turkiet ropat ”Avgå Erdogan” i protest mot den religiösa AKP-regimens auktoritära styre.

På Stockholm Pride har deltagare i år möjlighet att äkta sin käresta i Pride Park, en laglig rätt samkönade par haft sedan 2009 i Sverige och som sedan i år även vunnits i länder som Frankrike, USA och England.

Men för att kunna leva fritt med sin käresta – utan att hela tiden behöva förklara för andra, utan att känna att man behöver ljuga för arbetskollegorna – behövs även i Sverige ett attitydskifte. 

Dagens högerpolitik riskerar emellertid leda utvecklingen åt motsatt håll. Rättigheter till trots kommer vinst före god vård, utbildning och omsorg i dagens privatiserade välfärdssverige. 
När ”kunders” attityder hamnar i fokus för profitjagande välfärdsexploatörer hamnar även utsatta gruppers rättigheter åt sidan. 
Som de medborgare, vårdtagare, undersköterskor, elever och anhöriga många hbtq-personer förstås också är, krävs därför även hbtq-kamp för en välfärd utan vinst, poängterar Sanna Tefke (medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och facklig aktivist) på s 3
– Pride behöver vara mer politiskt. Det är mer företag som är här för att tjäna pengar, säger Samuel Ryd-Renstål, besökare under årets Pride. 
Behovet av enad kamp gäller även för papperslösas rätt till vård, skola, omsorg och för flyktingars rätt till asyl.
Migrationsverket efterfrågar nu praxis i hur de ska hantera hbt-flyktingars ärenden, då nästan alla får avslag. Men högerns praxis är att utvisa så många som möjligt oavsett laglig rätt till asyl. 

Ökade klassklyftor och förtryck måste bemötas på bred front i enad masskamp. 
Därför kämpar Rättvisepartiet Socialisterna internationellt, inom Asylrörelsen och för kampanj för en välfärd utan vinst under Stockholm Pride.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!