Hbtq-seger i USA: Rätt till samkönade äktenskap

2015-07-01 13:14:46

foto: Atomische * Tom Giebel / Flickr CC
En historisk seger för hbtq-rörelsen uppnåddes av en beslutsam och välorganiserad masskampanj.

Högsta domstolens beslut att samkönade par får rätten att gifta sig i alla femtio stater är en historisk seger i hbtq-personers kamp för jämlikhet i USA. Det är resultatet av en beslutsam och välorganiserad masskampanj som har kämpat i delstat efter delstat, och som tidigare har stött på många bakslag.

Under det senaste årtiondet har det skett en massiv och snabb skiftning av de sociala attityderna i USA i förhållande till hbtq-personer, liksom i många andra länder. Det var blott elva år sedan som Högsta domstolen satte stopp för delstatslagar som förbjöd samkönat sex och tio år sedan som delstaten Massachusetts blev den första att införa samkönade äktenskap.

Opinionen visar nu att en majoritet av amerikaner, särskilt ungdomar, stödjer rätten till samkönade äktenskap.

Lika rätt till äktenskap är mer än ett symboliskt erkännande. Det innebär att ett stort antal rättsliga förmåner som heterosexuella gifta par åtnjuter nu även innefattar hbtq-par. Vi menar dock att alla par, gifta eller inte, borde ha dessa förmåner.

Såväl i USA som i andra länder är erkännandet av rätten till samkönade äktenskap en del av en bredare opinionsskiftning åt vänster bland stora delar av befolkningen. Men vi får inte stå under några illusioner om att högern inte kommer att fortsätta driva på andra delar av sin reaktionära agenda.

Exempelvis står kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter under kontinuerliga angrepp i en rad delstater, särskilt i södra USA.

Det är fortfarande möjligt att lagligt diskriminera på basis av sexuell orientering och könsidentitet i 19 delstater, vilket är på väg att öppnas för i ytterligare delstater. Med religiösa förevändningar kan vem som helst som verkar vara homosexuell eller inte passar in i köns- och heteronormerna nekas bostad, toalettbesök och sjukvård bland mycket annat.

40 procent av de hemlösa ungdomarna är hbtq-personer, rapporterade Center for American Progress i februari år 2015. Transpersoner löper fyra gånger så stor risk att leva i fattigdom än resten av befolkningen, enligt National Center for Discrimination. Transpersoner blir också arbetslösa i dubbelt så snabb takt som övriga befolkningen.

Vad kvinnorörelsen har vunnit, och senare förlorat, vad gäller rätten till abort visar att segrar inte är huggna i sten. En massrörelse är nödvändig för att mobilisera breda skikt av hbtq-personer och andra delar av arbetarklassen, som skulle ha goda möjligheter att bygga vidare på den framgång som kommer ur Högsta domstolens beslut.

Men för att uppnå större och långvariga segrar för hbtq-personer måste vi rikta kampen mot det system som exploaterar alla arbetare och som använder köns- och sexuella normer för att splittra oss. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!