Helsingfors: Massprotest mot nedskärningspolitiken

2015-09-02 15:15:39

foto: Juha Tapio
14 000 tog till gatan mot nedskärningar och åtstramning i Helsingfors.

Den finska högerregeringens mål att definitivt ödelägga de välfärdsstrukturer och sociala rättigheter som arbetarklassen och folkmassor har vunnit i kamp har väckt en stark motståndrörelse.

Redan före massdemonstrationen den 22 augusti har tusentals tågat mot nedskärningar i undervisningen samt mot nedskärningar i förskoleutbildning och barnbidrag i Helsingfors.
I våras började olika politiska och sociala grupper bilda nätverk och arrangerade massdemonstrationen ”Välfärd – inga nedskärningar”, som skulle ta plats i augusti. Demonstrationen gick under parollerna ”Mot nedskärningspolitik i Finland, Europa och hela världen”, ”Tillräcklig inkomst för alla” samt ”Mänskliga och grundläggande rättigheter åt alla”.
Nätverket som organiserade protesten bestod av flera lokala nätverk. Vissa av dem var väldigt aktiva. Till exempel jobbade aktivisterna i Åbo hårt under hela sommaren och organiserade lokala protester i Åbo och regionen.

Demonstrationen den 22 augusti i Helsingfors blev en succé. Målsättningen att samla ihop minst 10 000 demonstranter överskreds. Det kom bussar från olika delar av Finland: Från vissa områden, till exempel Åbo, kom det flera bussar. Enligt beräkningar samlade demonstrationen 14 000 deltagare.
I demonstrationståget fanns det olika block som pensionärer, handikappade, fackföreningsaktivister, studerande, ungdomar och barnfamiljer. Inom organiseringen och demonstrationen spelade också miljö-, solidaritets- och fredsorganisationer en framstående roll. Framtiden ser de som väldigt dyster eftersom regeringen i princip vill halvera utvecklingshjälpen (vilket bland annat innefattar pengar för humanitär hjälp).

Stämningen under demonstrationen var jättebra. Man kunde se massor av banderoller och färg­rika flaggor. Inte heller var tåget tyst, utan högljutt med talkörer. Innan tåget var framme i slutdestinationen stannade det femton minuter och folket satte sig ned på gatan. På så sätt ”stoppade vi huvudstaden”, det vill säga all trafik i stora delar av Helsingfors. Pausen var en symbolisk protest mot regeringens plan att förlänga den årliga arbetstiden med 100 timmar, alltså cirka femton minuter per dag.
Alla deltagade var och är mycket nöjda med demonstrationen. Givetvis är kampen bara i sin linda. Kampen måste och ska fortsätta samt utvidgas. På många håll planeras det redan nya initiativ. Samtliga lokala demonstrationer kommer att äga rum redan i september. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!