Het höst väntar Irland

2012-09-09 17:26:21


Joe Higgins, parlamentsledamot för Rättvisepartiet Socialisternas systerparti, Socialist Party, på Irland.

Medan Internationella valuafonden (IMF) och de övriga i trojkan – EU och Europeiska centralbanken (ECB) – pressar på för ytterligare nedskärningar och skattehöjningar på Irland, håller gräsrotsmotståndet emot. Fortfarande vägrar drygt hälften av de irländska bostadsägarna att registrera sig för den orättvisa bostadsavgiften, trots att regeringen hotar med domstol och dryga böter.

I mars införde regeringen en bostads­avgift på (till att börja med) 100 ­euro (844 kronor) för att tillfredsställa trojkan och rädda de europeiska storbankerna, men fortfarande vägrar drygt 700 000 att registrera sig för avgiften. Genom ”Kampanjen mot hushållsskatt och vattenavgifter” (CAHWT) har motståndet organiserats och lokala kam­panjgrupper har arrangerat massmöten runt hela landet. Det största samlade 3 000 i Dublin i våras. Ilskan har flera orsaker:
  • Skatten är djupt orättvis: Den är lika för alla hushåll – i slott eller koja.
  • Bankirer och spekulanter går fria – medan folket ska betala deras kris.
  • På grund av arbetslöshet och nedskärningar har många helt enkelt ingen möjlighet att ­betala.
Även om 100 euro om året kan verka överkomligt är de flesta medvetna om att avgiften kommer att stiga – och att den senare kommer att ligga till grund för ytterligare skatter och avgifter – till exempel en vattenavgift. För att nå en ”lämpligt hög nivå” som IMF kräver kommer avgifterna att nå upp till cirka 1 300 euro (11 000 kronor) inom två år. För att kunna ­göra detta, ska avgiften omvandlas till en fastighetsskatt och vattenavgifter införas. Vattenavgifterna ses också som en förberedelse för privatisering av vattnet.
”Alla europeiska länder har någon form av fastighetsskatt” har argumentet låtit från regeringen, ledd av Labour och det liberala Fine Gael. Regeringen vill dock inte jämföra välfärdsservice som finns i andra EU-länder, men inte på Irland. Till exempel kostar barnomsorg på ­Irland betydligt mer per vecka än vad vi i Sverige betalar per månad.
Att Irland saknar ett uppdaterat fastighetsregister har underlättat vägra-betala-kampanjen och ligger bakom CAHWT-uppmaningen att inte registrera sig. Utan att ägare registre­rar sig till ett fastighetsregister kommer varken fastighetsskatt eller vattenavgifter att kunna införas. Därför hotar nu regeringen med böter på 2 500 euro (21 100 kronor) plus 100 euro per dag för dem som inte registrerar sig.

Med så många som vägrar att registrera sig kan bara en mycket liten andel dras inför domstol. Den som har oturen att drabbas kommer att få stöd och juridisk rådgivning av kampanjen och vi kommer i så fall att organisera massiva protester utanför domstolen.
– Folket kommer inte låta icke-betalare dras inför domstol medan bankirer, exploatörer och spekulanter som raserat ekonomin fortsätter att gå skadelösa, sade CAWHT:s talesperson Gregor Kerr efter kampanjens senaste möte med den nationella samordningskommittén, där 120 delegater och besökare deltog.
Allt tyder på att det blir en het höst. Om det folkliga motståndet kan mobiliseras och man kan slå tillbaka statens försök att med repression tvinga igenom skatten, kommer självförtroendet att öka enormt och regeringens dagar kan vara räknade. Striden kommer dock att bli tuff; i andra ringhörnan står inte bara regeringen, utan hela det ekonomiska etablissemanget samt media, uppbackad av EU, IMF och ECB. Det finns nog ingenstans i världen det är så tydligt som på Irland att det är arbetarklassen och de fattiga som betalar kollap­sen för det kapita­listiska finanssystemet. På Irland är fem av sex storbanker nationaliserade och staten har tagit över spekulanternas skulder.

Bara i år betalar skattebetalarna 20 miljarder euro (170 miljarder kronor) till de irländska bankernas fordringsägare, framförallt storbanker i andra EU-länder. Där finns också orsaken till trojkans krav: resten av EU:s vacklande banker och kapitalister ska räddas undan den spekulationssoppa som de själva har tillrett – Irlands fattiga ska betala.
Av de irländska bankernas lån som förfaller för betalning under hösten, är 2,5 miljarder kronor från svenska finansinstitut. Inte undra på att Reinfeldt, för att backa upp de svenska kapitalisterna, stödjer trojkan till 100 procent.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!