Het strid väntar om hyresrätten

2008-01-09 15:05:00
Striden för den utrotningshotade allmännyttan kommer i varje fall i Stockholm att sätta tonen för kampåret 2008. Ombildningar till bostadsrätter, utförsäljning av hela kvarter till privata värdar och lyxrenoveringar med etnisk och social rensning som i Husby provocerar redan tiotusentals hyresgäster i huvudstadsregionen. Nu drar en ny samlad fight back-rörelse igång.

I Husby avlöser möten och aktioner varandra inför förhandlingarna om bostadsföretagens och stadshushögerns planerade lyxrenoveringar och rivningar. Den extrema makeover i namn av trygghet och integration som planeras av hela Järvaområdet med it-folkets Kista Science City som kärna är ett hot mot hyresrättens överlevnad.
I flera andra stadsdelar dominerar den sega kampen gård för gård mot hotande ombildningar.

Snöbollseffekt

På förslag från nätverket Sälj inte Dalen samlas nu en lång rad lokala nätverk, hyresgästföreningar och andra till ett nytt enande nätverk med namnet Rädda hyresrätten. På detta tema förbereds nu en stor gemensam demonstration vid Stadshuset den 11 februari. Ett samarbete som kan komma att växa med en snöbollseffekt har också etablerats med Hyresgästföreningen, som förbereder en liknande demonstration, Sälj inte våra hem, redan den 21 januari.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!