HGF Stockholms rasande inbördeskrig fortsätter

2016-09-14 14:03:02

foto: Hyresgästföreningen och Wikimedia Commons


Ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm Simon Safari har genom ett pressmeddelande fällt en bomb av kritik mot den inhyrda konsultchefen på regionkontoret Annika Billström. Inbördeskriget inom Hyresgästföreningen i Stockholm är hisnande, men än så länge har ingen falang försökt mobilisera stöd ute bland medlemmarna.

I sitt öppna brev vänder sig Safari till Hyresgästföreningens förbundsordförande och förbundschef och kräver att de avsätter Annika Billström med omedelbar verkan. Skälen som anges är att hon ”söndrar och medvetet raserar organisationen och dess arbete”, att det inte finns någon samordning på kontoret och att Billström inte har skaffat sig kunskap om vad hon och kontoret ska göra. Bland annat har hyresgäster som står inför renoveringar blivit helt utan stöd. 

Vidare ska Annika Billström ha legitimerat ”att förhandlingar sker utan de förtroendevaldas medverkan”. Stödet till förtroendevalda är på sina håll obefintligt och det händer till och med att de förtroendevalda motarbetas. Simon Safari uppger att Billström flera gånger har gått bakom ryggen på honom och att hon medvetet har lämnat felaktiga uppgifter till honom.

Det sistnämnda torde syfta på den katastrofala suspensionen som gjordes av de förtroendevalda hyresgäst­ordförandena PO Brogren (Solna) och Jan Bergström (Kungsholmen) i mitten av juni. Då var det Simon Safari som förespråkade suspension (avstängning) baserat på en utredning från etik- och moralgruppen. De utpekade kände inte ens till att de stod under utredning och senare har suspensionen som stred mot stadgarna tagits tillbaka. Safari backade i frågan och meddelade i ett annat uttalande att han skulle göra allt för att gå till botten med vad som gått fel.

Efter kritiksalvan mot Annika Billström har fackföreningarna Handels och Saco gått ut med en skrivelse där de berömmer Annika Billström och menar att kontoret har kommit långt under hennes ledning. Den valda regionsstyrelsen har däremot gjort klart att de delar Simon Safaris syn. Jan Johnsson, förbundschef för hela Hyresgästföreningen som verkar äga makten i denna fråga, kommer inte att avsätta Billström.

De senaste rallarsvingarna är bara fortsättningen på en lång och krokig väg. Det är tre år sedan den förre regionordföranden Greger Björkegren suspenderades. Ett skäl som angavs var att han hade en annan uppfattning om hur en översyn som Annika Billström höll i skulle sjösättas. Billström är inte bara tidigare finansborgarråd i Stockholm, det vill säga motpart till hyresgästerna i allmännyttan, hon sitter än idag i koncernstyrelsen för det norska byggbolaget Veidekke som förespråkar marknadshyror. Om nu den förtroendevalda delen av Hyresgästföreningen så uttalat inte har förtroende för henne är det svårt att förstå varför hon väljer att sitta kvar. 

Oavsett alla dessa strider i toppen är vi på lokalplanet i LH Rönnbärsgården i alla fall överens om att vi får för lite uppbackning av både jurister, anställda och förtroendevalda. Organisationen borde göras om från grunden så att mer makt att förhandla finns lokalt och det måste vara mycket mer koll på de enskilda hyrorna och underhållet. Byråkratin inom Hyresgästföreningen när det gäller till exempel bomedel är gigantisk och gör att företaget slipper undan. 

Efter tio års engagemang för den lokala hyresgästföreningen kan en konstatera att de anställda i ”Globen”, regionkontoret, ofta slutar vilket medför att kunskapen faller undan, att de inte är insatta och inte heller kan leda en till rätt instans inom föreningen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!