Högerallians mot arbetsrätten

2007-09-12 11:56:37
Reinfeldts regering har sedan regeringsskiftet haft en strategi som gått ut på att välja sina strider. Högeralliansen har haft bråttom med skattesänkningar till de rika och forcerat systemskiftet av privatiseringar.

Fackföreningsrörelsen har attackerats med en fördyring och försämring av a-kassan, vilket också har lett till medlemstapp.
Däremot har alliansen hittills – vis av a-kasseprotesterna, men också av massprotesterna i Frankrike mot liknande förslag– valt att inte provocera miljoner arbetare och ungdomar med åtgärder som raserar arbetsrätten – dina rättigheter på jobbet.

Antifackliga stämmor

Centerpartiets och folkpartiets nyss avslutade riksstämma respektive landsmöte har emellertid visat på vad alliansens partier egentligen vill och vad vi har att vänta oss.
På båda samlingarna tävlade ivriga, fartblinda och karriärsugna partimedlemmar från hela landet med att lägga fram det ena nyliberala förslaget värre än det andra om en försvagad arbetsrätt, medan partiledningarna försökte upprätthålla alliansens överenskommelse och strategi.

”Mauderaterna”

Centern, med näringslivsminister Maud Olofsson och centerns ungdomsförbund (cuf) i spetsen, profilerar sig, efter ett starkt inflytande från näringslivsorganisationer som Timbro, som det mest marknadsliberala och företagsvänliga partiet.
I sitt nya så kallade jobbprogram vill de ändra undantagsregeln, där två anställda tas bort från turordningen vid uppsägningar (enligt lagen om anställningsskydd, LAS) till att gälla alla företag, inte bara de med högst 10 anställda. I helgen ställde sig även folkpartiet bakom detta krav.
Cuf-ordföranden Magnus Andersson går längre och vill skrota hela LAS. Han vill också ta bort förtroendemannalagen, som ger fackligt förtroendevalda möjlighet att försvara sina medlemmars rättigheter på arbetstid.

Sluta tafsa på strejkrätten

Centern är det parti inom högeralliansen som mest uttalat kräver att strejkrätten begränsas.
Centern vill förbjuda fackets rätt att ta strid för kollektivavtal på en arbetsplats där arbetarna inte är fackligt organiserade. Partiet vill också att rätten att strejka ska begränsas av ”proportionalitetsprinciper” om verkningarna bedöms som ”orimliga”.
Även folkpartiet och kristdemokraterna vill införa en proportionalitetsregel som begränsar strejkrätten.
Arbetsgivarnas makt ska däremot stärkas – till exempel genom att de först får rätt att testa dig på en provanställning i två år för att sedan ge dig sparken.
Högeralliansen tänker så småningom på allvar inleda sitt korståg för att kasta tillbaka arbetsrätten på arbetsplatserna.
Regeringen måste redan idag få veta att den kommer att bränna sig! Att ingen accepterar att patronberoendet och uttrycket ”mössan i hand” kommer tillbaka.
Alla försök att ta ifrån arbetare deras tillkämpade rättigheter måste och kommer att mötas av massprotester och kamp tills förslagen dras tillbaka.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!