Högerns ”Bilda bostad” mötte motstånd i Husby

2007-04-25 16:48:49
Den borgerliga majoriteten i Stockholms stad har en ambition att privatisera så mycket som det bara går, inte minst av stadens bostäder.

Många med hyreskontrakt i innerstan är med på noterna och ser möjligheten att göra ett klipp genom att köpa sin bostad. I förorterna däremot är intresset svalare. Staden driver därför kampanjorganisationen Bilda bostad, som förra torsdagen organiserade ett ”informationsmöte” i Husby Träff.
Lokalen tar in 350 personer men blev snabbt fullsatt, men besökarna var av olika slag. De flesta ville bilda sig en korrekt uppfattning om vilka för- och nackdelar som finns med bostadsrätt, men det var också många som kommit för att utrycka sitt motstånd mot privatiseringarna.
Till mötet hade Bilda Bostad inbjudit en bank- och ombildningskonsult, en representant för Swedbank och två representanter för det brittisk-amerikanska lånebolaget Blue Step.
På frågan vilka som kan få banklån för att köpa en bostadsrätt svarade Swedbank ungefär så här: ”en socialbidragstagare nej, en arbetslös nej, en pensionär på garantipension nej – men andra pensionärer ja kanske, en student nej och ja, ja om han eller hon kan få hjälp av sina föräldrar, någon med betalningsanmärkningar nej, och så vidare”.
Det var mycket svårt för publiken att få komma in med frågor och invändningar. En av dem som stod på sig var Mila Fernandez, som ifrågasatte varför fattiga förortsbor ska köpa sina fallfärdiga lägenheter och därmed dra på sig banklån som blir svåra att betala tillbaka.

Skandal

Husbybon Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna fick applåder för sin skarpa kritik.
– Det är en skam och skandal att Stockholms stads Bilda bostad kommer dragandes med ett ockerlånebolag som Blue Step, sade han och informerade om att Husby liksom miljonprogrammets bostäder runt hela Järva behöver rustas upp för minst en miljard kronor inom tio år, vilket motsvarar minst 100 000 per lägenhet eller så. 100 miljoner om året i fem år utlovas redan nu genom ”Järvalyftet”.
Han frågade också var våra ungdomar och låginkomsttagare ska bo i framtidens Stockholm om inte hyresrätten försvaras och uppmanade till en samling av motståndet.
Innan mötet höll också nätverket Nej Till Ombildning torgmöte med tal av Hooman Anvari, ung vänsters distriktsordförande Seluah Alsaatie och Arne Johansson från RS. Många Husbybor stannade till.

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!