Högerns valfusk och våld

2013-12-06 12:38:09


Militärpolis har ryckt ut på gatorna för att säkra att högern vinner valet. De har bland annat våldsamt attackerat fredliga studentdemonstrationer.

Det officiella valresultatet från förra veckans val i Honduras den 24 november kan inte beskrivas som någonting annat än ännu en ny kupp från högern. Nationalistpartiets högerkandidat Juan Orlando Hernandez utropades som segrare. Dagen efter valet uppmanade Partido Libre befolkningen ut på gatorna för att försvara vänsterns valseger.

”Resultatet är manipulerat, de kan inte ta död på våra förhoppningar, vi ska försvara vår seger!” konstaterade Xiomara Castro, presidentkandidat för Partido Libre.
Partido Libre fördömde snabbt valmyndigheten och sammankallade en presskonferens där de tillbakavisade nationalisternas seger och fördömde valmyndigheternas brist på självständighet. Xiomara Castro gav valmyndigheten 48 timmar på sig att lösa situationen. ”Vi vägrar acceptera att valsegern för det honduranska folket stjäls ifrån oss”.
Samtidigt demonstrerade tusentals utanför valmyndigheten TSE. Libre menar att 10 000-tals röster manipulerats.

Manuel Zelaya, den tidigare presidenten som efter att ha störtats 2009 anslöt sig till FNRP och senare Partido Libre, tillika make till Xiomara Castro, konstaterade på presskonferensen att ”Vi har inget förtroende för TSE och vi kommer själva att samla in rösterna, varenda urna ska kontrollräknas och det kommer att bekräfta vår seger”.
När 80 procent av rösterna räknats fastslog valmyndighetens ordförande David Matamoros att den konservative Hernandez segrat. De officiella siffrorna var 36 procent för Hernandez och 29 procent för Xiomara Castro. Redan innan valet var de få som trodde på ett fritt och demokratiskt val. Enligt Centrum för Demokrati­ska studiers undersökning räknade 59 procent med att valet skulle präglas av fusk och 78 procent var ­missnöjda med hur det demokratiska systemet fungerar.
Valmyndigheten som korade Hernandez som segrare består av medlemmar av Nationella Partiet och Liberala partiet som delat på makten i Honduras under hundra år. De båda partierna stödde kuppen 2009.
Libre samlade på valdagen in uppgifter från valresultatet från lokala representanter allt eftersom rösterna räknades. Enligt dessa undersökning­ar var det en klar seger för Xiomara Castro och Partido Libre med fem procent.
Men den Latinamerikanska högern i Panama och Colombia, tillsammans med USA och EU, erkände snabbt valresultatet. EU:s observatörer och USA:s ambassadör var snabba med att gratulera till ett ”demokratiskt och transparent val” redan innan det officiella slutresultatet offentliggjordes.
De står dock isolerade med den synen. Oberoende observatörer, såväl internationella som nationella, ger Partido Libre rätt i sin analys om oegentligheter och fusk. I dagsläget kan det konstateras att valet präglats av massivt fusk för att garantera ­högerns kandidat makten.
Människorättsorganisationen COFADEH har rapporterat om hot och skrämsel mot valobservatörer. CESPAD rapporterar likaså om att deras observatörer hotats, om röstköp och hur folk försökt rösta med falska identitetshandlingar.
TUCA-CSA, en amerikansk facklig organisation som fanns på plats under valet rapporterar om allvarliga bevis för valfusk. Det handlar om röstköp, manipulerade siffror, hot och våld.
En delegation från den kanadensiska organisationen Common frontiers avslöjar att deras valobservatörer har hotats och trakasserats och att de har bevittnat hot mot aktivister från Libre.Även kommittén av anhöriga till försvunna i Honduras, COFADEH, uttryckte oro över valproces­sen och resultatet.

De får medhåll av nationella advokaters fack, NLG, som via sin ordförande Azadeh Shahshahani går längre och uttrycker oro över valprocessen och att USA:s regering karaktäriserar valprocessen som transparent. Den välkände spanske domaren Baltasar Garzon, som bevittnade röstningen, säger att vad som ägde rum faktiskt var fusk med en rad olika metoder.
– Det var köp av id-röstkort, försök till röstköp utanför vallokaler och andra typer av fusk, säger han till AFP den 29 november.
Andra rapporter menar att det även fanns problem med den ­digitala överföringen av valprotokoll, att siffrorna från vallokalerna inte ­stämmer med valmyndighetens redovisning och att inte alla röster har räknats.

Det handlar om ett valfusk genomfört av samma krafter som låg bakom kuppen 2009 och som styrt landet med hjälp av militär.
Samma krafter som ligger bakom mordet på nu 22 ledare för Libre som mördades under valkampanjen och valdagen. Valet har varit allt annat än demokratiskt. Inför valdagen omringade maskerade militärpoliser under flera timmar Partido Libres högkvarter, där flera valobservatörer befann sig. De 30 000 soldater som positionerats ut på gatorna på valdagen var inte där för att säkra valet, utan för att säkra högerns valframgång.Det spända lugn som präglade den 24 november har nu ersatts med ilska och vilja att kämpa.
Redan innan Partido Libre kallade ut sina aktivister på gatorna hade olika spontana protester organiserats.Tisdagen den 26 november gick flera tusen studenter ut i kamp. ­
Deras fredliga demonstrationer utanför Autonoma universitetet i huvudstaden Tegucigalpa möttes av batonger och tårgas, flera skadades och greps. Studenterna visade sitt stöd för Partido Libre och riktade sitt missnöje mot ”uppenbara valfusket”. Demonstrationen inleddes utanför universitetet och hundratals studenter blockerade gatorna.
Inom kort anlände polis som gick till attack. Studenterna tvingades in på campusområdet, där de omringa-des och misshandlades. De mötte polisens batonger och tårgas med stenar.
Människorättsaktivisten Franklin David Dercir blev vittne till händelsen och konstaterar att ”våldet startades av polisen, studenterna agerade i självförsvar”.
Han berättar även att en student fick föras till sjukhus med ett brutet ben, avslaget av polisens batonger. Enligt studenterna är detta bara den första av en serie planerade protester.

Efter valdagen har morden på Libres medlemmar och ledare fortsatt. Under torsdagen den 28 novem­ber mördades två medlemmar i Tegucigalpa. Även partilokaler för Libre har utsatts för bombdåd.
Partido Libre svarade med att utlysa massprotester som svar på mord-en. Fredagens protestmarsch förvand­lades till ett massivt begravningståg. I täten färdades Jose Antonio Ardons kista. Xiomara Castro tog täten av marschen bredvid kistan och deklarerade ”Vi fördömer det fega mordet på vår kollega José Antonio Ardón” och ”Vi förhandlar inte med någon, vi kommer att försvara vår vilja”.
Människorättsaktivisten Bertha Caceres menar att vad som sker i Honduras är statsterrorism riktat mot ett helt folk för att skrämma dem till tystnad.
I lördags utlyste de nya massdemonstrationer mot valfusket. Libre är varken nedslagna eller besegrade, men måste förbereda sig för kommande klasstrider. Befolkningen hoppas på en fredlig lösning men risken finns för inbördeskrig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!