Högerstyre i Västernorrland

2010-11-17 15:28:14
I förra veckan blev det nya landstingsstyret klart för Västernorrland. Sjukvårdspartiet och borgaralliansen, där även Miljöpar- tiet ingår, enades om att bilda en ny majoritet.

Nu är det sex partier som styr i landstinget: M, FP, C, KD, MP och SJVP (Sjukvårdspartiet).
Nytt landstingsråd blir Sundsvallsmoderaten Per Wahlberg. Moderaternas mest framträdande politiker i landstingsfrågor, Jacomina Berteema, tar posten som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det här är en historisk dag. För första gången sedan 1926 har vi fått ett maktskifte på landsting­et i Västernorrland, sa Per Wahl­berg på presskonferensen den 9 november.
Före valet satsade de modera­ta landstingpolitikerna stora summor på sina personvalskampanjer. Det var motbjudande att se deras ansikten med paroller som ”Upp till kamp för vården”. Des­sa moderater stod för samma nedskärningspolitik som de övriga.
Moderaterna gav också många populistiska vallöften. Berteema lovade till exempel att den illa omtyckta Sigbjörn Olofsson skulle avsättas som sjukhusdirektör i Sundsvall. Detta sviker hon nu. Hur som helst hade de aldrig uttalat några löften om att stoppa några nedskärningar eller uppsäg­ningar av vårdpersonal.
Vi kan vänta oss att uppsägningar och sparprogram fortsätter under det nya styret. Troligen kommer även privatiseringarna att trappas upp.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!