Höglandsskolan räddas

2007-11-28 12:21:48
En vecka efter att det blivit känt att Höglandskolans gymnasium i Bromma (Stockholm) skulle läggas ner backar politikerna.

Elever, föräldrar och lärare på skolan har alla gjort sitt yttersta för att rädda den.
På stormötet i måndags (den 26 november), dit alla politiker bjudits in, kom bara socialdemokraterna och miljöpartiet. Närvarade gjorde däremot föräldrar och elever, aulan fylldes till bredden och en kvart innan mötet skulle börja var lokalen överfull.
Högtalare ställdes ut utanför, för att de som inte rymdes i aulan ändå skulle höra vad som sades på mötet. Stormötet var tänkt att framför allt vara en debatt med de ansvariga politikerna, men när de inte dök upp kom diskussionen att handla om hur vi ska stoppa nedläggningen och vilka metoder som är användbara.
Ockupation blev det som föreslogs, bland annat med hänvisning till att det var vad som räddade skolan år 1981. På kvällen kom det upp på Facebook och på andra hemsidor, att från och med tisdag skulle skolan ockuperas.
Även Dagens Nyheter skrev att elever nu tänker ockupera skolan.
På ockupationsdagens lunchrast samlade rektor Bernt Boström till ett stormöte i aulan. Eleverna trodde att det var angående ockupationen som skulle inledas på eftermiddagen, men rektorn kom med beskedet som ingen hade vågat hoppats på: Skolan får vara kvar! Politikerna har backat! Det fanns inget mer att tillägga, mötet var över.

Vi är glada att få gå kvar

– SEGER! Det här är en otrolig lättnad. Det är en unik skola och jag är glad att vi får gå kvar i den. Jag har hört om Elevkampanjens kampmetoder och nu var jag extremt taggad för skolockupationen. Jag ska nu försöka få mina klasskompisar och vänner att komma till demonstrationen till försvar av Dalhagsskolan, säger Hugo Witting, medlem i Elevkampanjen.
– Jag ringde runt till media igår, och Svenska Dagbladet ville inte komma ut med motiveringen att det ändå är så många skolor som ska läggas ner. Då kände jag att i morgon är det upp till kamp som gäller! Nu är det helt underbart att skolan får vara kvar, säger Caroline Bergqvist.
– Vi är helt chockade. I morse så kom vi hit med sovsäckar och var beredda på en ockupation – och som det lät på sossen som var här igår, så kändes det hopplöst. Men vi var taggade på ockupationen. Det är nästan lite synd att den inte blev av…, säger Julia von Shantz tillsammans med sina klasskompisar i SP06.
– Detta är andra gången under min tid här som skolan ska läggas ned. Sist var det sossarna som ville lägga ner den 1999. Jävlas man med oss, då går det illa. Vi var beredda att ställa till med ett ordentligt liv i media, och nu känns det jättebra att skolan får vara kvar, säger Malin Bergvall.
Segern på Höglandsskolan visar att militant kamp lönar sig! Höglandsskolan har satt ett exempel för kommande skolprotester.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!