Honduransk aktivist mördad

2016-03-10 13:45:32


Berta Cáceres mördades den 3 mars. Vi sörjer hennes död och hedrar henne med att föra kampen vidare.

Berta Cáceres från Honduras gav sitt liv för kampen för urfolkens rättigheter, miljön och social rättvisa. Hon var en evig kämpe mot rasism, patriarkat och förtryck och dedikerade sitt liv till kampen mot kapitalism och imperialism. Den 4 mars nåddes vi av det tragiska meddelandet att hon morgonen innan hade mördats i sitt hem i staden La Esperanza i Honduras.

Berta Cáceres har besökt Sverige för politiskt utbyte och deltagit i flera solidaritetsmöten som anordnades av Infocentrum Honduras, Universitetet för Globala studier samt Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Två okända män tog sig in i Berta Cáceres hem och sköt henne, rapporterar Infocentrum Honduras under fredagen.
Polisen säger till lokala medier att det var ett misslyckat rånförsök, men för de som har följt hennes arbete råder det ingen tvekan om att det var ett politiskt dåd.
Hon hade själv sagt att jordägarna, bolagen, militären eller regeringen en dag kommer att ta hennes liv. ”När de väl vill döda mig kommer de att göra det” har hon bland annat sagt.
”De ansvariga för mordet är företagsgrupperna i maskopi med den nationella regeringen, lokala myndigheter och de repressiva statliga institutioner som ligger bakom utvinningsprojekt som har utvecklats i regionen”,  skriver familjen i ett pressmeddelande.
Berta Cáceres var förföljd och hotad. Dagarna innan mordet anmälde hon till polis att hon hade mottagit dödshot. För en vecka sedan talade Berta på en presskonferens där hon meddelade att fyra av lencafolkets (ursprungsbefolkning) ledare hade mördats och hur andra aktivister utsätts för hot – en vecka senare är hon själv död.

Meddelandet om hennes död skapade en omedelbar vrede.  ”Hundratals marscherade från åklagarmyndigheten till polisstationen och krävde en oberoende internationell undersökning”, rapporterar  brittiska The Guardian.
Rättvisepartiet Socialisterna,
som har tagit emot och mött flera aktivister från Honduras motståndsrörelser, har tidigare rapporterat om vilka svåra förhållanden de arbetar under.
Organisationen Global Witness rapporterar att det mördas fler miljö- och urfolksaktivister i Honduras än någon annanstans i världen. Under åren 2010-2014 har över 100 aktivister mördats.

Berta Cáceres mördades för sitt politiska och sociala arbete för urfolks- och miljörättigheter. Hon var en färgstark ledare för urfolket lenca.
I början av 1990-talet var hon med och grundade den honduranska urfolksrörelsen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras och år 2015 prisades hon för sitt miljöengagemang. Hon mottog bland annat det ”gröna nobelpriset” – Goldman Environmental Prize.
”Efter att ha mottagit det prestigefyllda internationella priset berättar hon att urfolks­ledare, som hon själv, frekvent utsätts för våld – oftast kopplat till regeringen”, rapporterade CNN.
En oberoende utredning måste göras och ansvariga ställas inför rätta. De ansvariga för mordet måste dömas och vilken koppling dessa har till företagen kring installationen av Agua Zarca vattenkraftprojekt i floden Gualcarque avslöjas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!