Hongkong: ”Long Hair” återvald

2008-09-10 14:07:18
Söndagens val till Hongkongs ”låtsasparlament”, Legco, var ett förödande bakslag för högerpartiet Liberala Partiet. En stor seger var det för den största vänsterkraften i valet – Socialdemokratiska Förbundet (LSD).

LSD ökade sin representation från två till tre mandat. Den mest radika­la sektionen av det så kallade ”alldemokratiska” blocket stärktes också, trots det låga valdeltagandet (45 procent).
Valet visar på den växande ilskan bland arbetare och unga över lågavlönade jobb, dyr offentlig service och skenande privatiseringar. Totalt fick LSD tio procent av det totala röstetalet på 1,52 miljoner, ett häpnadsväckande resultat för en debutvalkampanj.
Resultatet är väldigt betydelsefullt, trots den begränsade och långt ifrån demokratiska struktur som genomsyrar Hongkongs ”demokratis­ka parlamentarism”.

Borgerliga tidningar, som Wall Street Journal (den 7 september 2008), förutsåg en valförlust för den välkända socialisten och LSD-karak­tären ”Long Hair” Leung Kwok-hung.
Istället blev han återvald i New Territories East-valkretsen med klar marginal. Med nästan 45 000 röster fick han det andra av sju mandat i den valkretsen.
LSD:s framgångar visar att Hongkongborna också ser frågan om demokrati som kopplad till det stora behovet av sociala förbättring­ar som höjd levnadsstandard, riktiga jobb samt en större och rättvisare offentlig sektor.

chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!