Hot om utvisning efter tio år i Sverige

2012-12-06 14:20:17




Mohammed Abedian är ett exempel på hur Sverige bryter mot flyktingkonventionen och rätten till asyl. Trots uppenbara skäl att söka skydd från den iranska diktaturen, har Mohammed efter tio år ännu inte fått uppehållstillstånd. Och nu vill Migrationsverket utvisa honom.

– Migrationsverket kräver i princip  intyg på att jag kommer att få problem om jag åker tillbaka. Men jag kan förstås inte gå till iranska ambassaden och be om ett intyg som säger att jag kommer råka illa ut när jag skickas tillbaka. Det går inte! Tvärt om välkomnas iranska flyktingar tillbaka – för att sedan gripas och torteras.
– Jag tvingades fly från Iran 2003 efter att som militär hjälpt tre tjejer att fly från häkte, efter att de arresterats vid en demonstration. Sedan jag kom till Sverige har jag varit politiskt aktiv hela tiden vilket Migrationsverket fått material om. Jag har organiserat flera demonstrationer mot den iranska regimen, till exempel utanför ambassaden. Då har jag även filmats av ambassadpersonal och också synts i TV-inslag i svensk media. Ändå hävdar Migrationsverket att det inte spelar någon roll, berättar Mohammed Abedian, som är aktiv medlem i Iranska arbetarkommunistpartiet – Hekmatist.

Vad tror du händer om du skickas tillbaka?
– Eftersom jag varit politiskt aktiv här hamnar jag i fängelse. De kommer att tortera mig och försöka få mig att berätta vilken grupp jag tillhört o s v.
Situationen i Iran för oppositionen har förvärrats den senaste tiden.
– Avrättningar av oliktänkande personer har ökat de senaste månaderna. Många väntar i fängelse på sin dödsdom. Arbetares möten attackeras och man arresterar dem. Iran just nu liknar mer och mer 1983, när de avrättade nästan 20 000  på tre månader. Varje dag ser vi fler avrättningar. Tortyr är jättevanligt, även att man dör av tortyr. Vi vet till exempel hur regimen de senaste veckorna arresterat och torterat två män som arbetat med en hemsida på internet, berättar Gafour Abbasneyad, ordförande för Iranska flyktingars riksorganisation.

Vad tror du händer med Mohammed om han skickas tillbaka?
– Om man protesterar mot islamiska lagar straffas man med döden, vilket Mohammed har gjort vid många tillfällen i Sverige. Han är känd av iranska regimen. Om han tvingas tillbaka väntar samma situation som jag berättat om; tortyr och död, säger Gafour Abbasneyad.
Trots hot om utvisning låter sig Mohammed Abedian inte tystas. I lördags organiserade han återigen en protest mot den iranska diktaturen i Luleå.
Skicka protestuttalanden till Rättvisepartiet Socialisterna, Box 104, 971 04 LULEÅ för vidareförmedling till Migrationsmyndigheterna.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!