Hovrätten bortser från grundläggande rättigheter

2013-11-04 15:08:26
En 17-årig pojke lade ut en film av när han och en jämnårig flicka, då hans flickvän, hade sex, på flera olika porrsidor på internet. Hon visste inte att han skulle lägga ut filmen på nätet. Hon visste inte ens om att hon blev filmad. Ursprungligen dömdes pojken i tingsrätten till över 130 000 kronor i skadestånd. Nu har hovrätten sänkt skadeståndet till 25 000 kronor. En av motiveringarna var att det är ”alltmer accepterat att vara utåtriktad avseende sina sexuella vanor” (Dagens Nyheter den 22 oktober).

Låt oss börja i rätt ände. Att allt fler känner sig bekväma med att vara öppna med och prata om sin sexualitet och sina sexuella vanor är givetvis positivt. Att de sociala stigman som finns kring framförallt kvinnors sexuella behov och aktivitet börjar luckras upp är bra och på tiden. Hos unga finns många frågor om sex, sexualitet och njutning som behöver kunna diskuteras på ett öppet och jämställt sätt, framförallt i skolorna. Om vi ser tendenser i samhället på att riktningen färdas åt det här hållet ska vi se det som ett viktigt framsteg rörande den sexuella frigörelsen för kvinnor.

Det känns som att jag pekar ut det uppenbara här, men flickan som blev utsatt för denna grova kränkning hade inget som helst inflytande i huruvida eller inte sexfilmen skulle hamna på internet för alla att beskåda. Hon kunde alltså själv inte välja att ”vara utåtriktad avseende sina sexuella vanor”, det var ett beslut som inte bara togs ifrån henne utan också ett agerande från pojkens sida som helt frånsåg hennes del i något som tydligt skulle påverka hennes vardagliga liv. Att påstå att hon då skulle ha påverkats av dessa strömningar i samhället när hon själv inte var medveten om att det överhuvudtaget fanns en film är kort sagt befängt. Hovrätten har, genom att sänka skadeståndet så drastiskt, förminskat flickans rätt till självbestämmande över sina egna sexuella handlingar. De har fråntagit henne valet att inte vara öppen med sina sexuella vanor, ett val som är lika viktigt och bör respekteras lika mycket som valet att vara öppen med sina sex­uella vanor. Något som heller inte är lika med att spela in en sexfilm och sprida den på nätet.

Att flickan skulle må mindre dåligt över filmen eftersom att allt fler lägger ut sexfilmer på nätet (om det nu faktiskt är så) är heller inte ett antagande som hovrätten har rätt att göra. Vad som händer i mitt sexliv är något som bara rör mig och den andra parten fram till dess att vi båda väljer annorlunda. Om någon inte känner sig bekväm med att en film av den sexuella akten läggs ut på internet ska den inte läggas ut på internet och om den ändå gör det bör det ses som en grov kränkning och ett skadestånd bör fastslås som motsvarar brottets allvar. 25 000 kronor är inte en sådan summa. När en av parterna inte ens är medveten om att filmen existerar eller läggs ut ter sig summan än mer futtig.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!