HTF varslar om handelsstrejk

2007-05-02 18:59:46
Tisdagen den 9 maj går 1 500 handelsanställda tjänstemän ut i strejk.

Efter att ha fått sitt bud nobbat och nedjusterat av arbetsgivarna varslar HTF nu om strejk i tre steg. Bland de företag som drabbas finns Ica och Ikea, med total arbetsnedläggelse på deras centrallager.
HTF:s varsel fungerar som en trestegsraket: strejken utökas den 14 maj om inget avtal träffats för att bli total den 21 maj.
Av HTF:s medlemmar inom handeln tjänar en fjärdedel mindre än 20 000 kronor i månaden och av dessa är 75 procent kvinnor.
HTF har påpekat att medlarnas bud för lägstalönerna är så lågt att det skulle innebära lönedumpning om det antogs. HTF vänder sig också emot att det föreslagna löneutrymmet är för litet och att garantilönehöjningen är för låg. Arbetsgivarna i Svensk handel vill också höja övertidstaket från 150 till 200 timmar.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!