Huddersfield: Upp till kamp för akuten

2016-09-01 13:49:12
I veckan utannonserade den brittiska högerregeringen att NHS (den offentliga avgiftsfria sjukvården) ska gå igenom fler stora nedskärningar och sjukhusnedläggningar genom sin så kallade ”Hållbarhetsomvandlingsplan” (STP). Detta har skakat om hela arbetarrörelsen.

Cheferna för NHS säger att dessa planer är nödvändiga för en bättre vård och för den ekonomiska balansen, men en arg publik kämpar med näbbar och klor mot att den lokala vården försvinner. Vad det handlar om är att cheferna vill lägga grunden för en fullskalig privatisering av den offentliga sjukvården.

Socialist Partys (CWI England & Wales) lokala kampanj i Huddersfield, Yorkshire vid namn ”Hands off HRI” lanserades i januari i år och kämpar mot de lokala nedskärningsplanerna. För närvarande laddar vi inför vår demonstration den 4 september för att försvara akutvården på Huddersfield sjukhus. 

Omkring 200 000 kronor har samlats in av lokalbefolkningen för att påbörja en juridisk utmaning mot nedskärningarna och två bussar har bokats för att besöka Hälsomyndigheten på Downing Street den 10 oktober för att få till stånd en maximal landsomfattande press.

”Hands off HRI” har mobiliserat tusentals och har på nytt visat hur arbetarklassen kommer att kämpa för att försvara livsviktiga offentliga verksamheter när en livlig kampanj sätts igång. Omkring 46 000 är med i Facebookgruppen och lokala kommittéer har satts upp i varje samhällsområde som möts regelbundet för att mobilisera stödet på alla orter. Detta binds samman centralt via en styrkommitté och har inneburit att kampanjen har upprätthållit en hög profil och ett momentum de senaste sju månaderna. 

Söndagens demonstration kommer att bli ytterligare ett styrkeprov för att hålla uppe trycket på det lokala organet för tillhandahållande av offentlig sjukvård (Clinical Commissioning Group, CCG).

Liknande kamp har kämpat och vunnit i andra delar av landet, som i Lewisham, och fler delar av landet har påbörjat mobiliseringen för att försvara sin egen lokala sjukvård. Vi börjar nu länka upp med kampanjer från över hela landet, varav några kommer att vara med i London den 10 oktober. 

 

Tiden är kommen för att förena alla dessa strider till en stor landsomfattande kampanj för att försvara NHS. Regeringen kan besegras i denna fråga. Facken måste utse en dag för landsomfattande demonstrationer för att rädda NHS och ställa krav på:

 

  • En fullt finansierad offentlig sjukvård som är gratis och bortom den privata sektorns grepp.
  • Ett slut på privata finansieringsinitiativ (PFI) och sjukhusnedskärningar och -nedläggningar samt att skrota  hållbarhetsomvandlingsplanerna (STP).
  • För en landsomfattande kampanj för att rädda NHS inkluderande en riksdemonstration och en arbetarkonferens för att utarbeta en tydlig strategi för att vinna dessa krav. ■

 


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!