Hundratals jobb bort på Volvo PV

2012-09-05 15:29:18
Volvo Personvagnar på Torslandafabriken sänker nu produktionstakten från 57 till 52 bilar i timmen. För de anställda innebär det att 300 montörer tvingas lämna fabriken redan i oktober. Samtliga är bemanningsanställda via Lernia.
Totalt arbetar idag 440 inhyrda montörer på Torslandafabriken.
 
När den ekonomiska krisen slog till ställde Volvo Personvagnar (PV) arbetarna på bar backe. När det sedan vände återanställdes vissa, men då bara via bemanningsföretag. Detta är ett sätt att ställa visstidsanställda mot fast anställda för att söndra arbetarkollektivet.
Det var redan i juni som ledning­en aviserade om en taktnedgång. Under juli och augusti drog man ned på produktionen genom att stå helt ­stilla under fyra hela dagar och arbetarna kallades till möte innan ledigheten för att informeras om kommande ändringar.
– Dagen innan industrisemestern kallade Volvoledningen in ­arbetarna på bandet till ett möte. När vi kommer in blir vi förvånade, för det andra arbetslaget var också där och vi brukar inte ha möten tillsammans, säger Murat Solmaz, bilarbetare på Volvo.

Ledningen meddelade då att närmare 400 bemanningsanställda arbetare skulle varslas efter sommaren.
– Strategin var givetvis samma som förra omgången varsel. Att meddela det hela innan semestern för att slippa protester. Det är ett ­omänskligt agerande. Arbetskamrater har gått och varit oroliga hela sommaren om de får behålla jobbet eller ej, säger Murat.
– I mitt arbetslag på 15-16 personer är 7 från Lernia. Vanligtvis är det minst två personer i varje lag.
– De bemanningsanställda har inte samma trygghet som vi fast anställ­da och de får ofta ta de jobbigaste uppgifterna. Om det är en borta på en hård bana är det alltid bemanningsanställda som får täcka upp.

– Det är tyvärr en låg medvetenhet på arbetsplatsen. De bemannings­anställda har låg facklig anslutning och de flesta är unga. Det är också vanligt med rädsla för att förlora jobbet, vilket resulterar i att ingen vill protestera om något är fel, säger Murat.
– Det skapas en underklass på arbetet, ett A- och ett B-lag. De har inte samma villkor som vi. När vi har möten om kvalitet till exempel, då är inte bemanningen där. Vad vi behöver är en sammanhållning. Alla tillsammans för att motverka att ha en underklass på fabriken, säger Murat.
 
Västsverige drabbas nu återigen av varsel och avsked i bilindustrin. Även i Uddevalla kommer jobb att försvinna. Där lägger Volvo Personvagnar ned om ett år. På fabriken i Uddevalla arbetar 600 personer. Enligt företagsledningen ska de som vill få arbete i Torslanda. När Offensiv ringer upp vill Volvoledningen inte svara på frågor.
Som en direkt följd av att Volvo PV sänker produktionen har nu bemanningsföretaget Lernia varslat 100 fast anställda.
IF Metall har inlett f­örhandlingar med Lernia om uppsägningar som nu påbörjats.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!